Mediul inconjurator. Ce face un eco-cetăţean?

0

   Acasă, eco-cetăţeanul reduce consumul şi evită risipa de apă şi de energie. Cum? El preferă să fac un duș rapid în locul unei băi în cadă, se asigură că nu există scurgeri suplimentare la robinet şi reglează nivelul apei calde/ reci pentru a evita un consum inutil. Totodată, foloseşte becuri ecologice și echipamentele casnice cu consum redus de energie şi efectuează lucrări de reabilitare termică a locuinței.

Eco-cetăţeanul reduce și evacuează selectiv cantitatea de deșeuri respectând mediul. Mai exact, foloseşte detergenți și produse de curățenie biodegradabile prietenoase cu mediul, deșeurile electro-casnice le predă societăților de reciclare/salubrizare în vederea reciclării, evacuează deșeurile în mod selectiv și contactează firma de salubritate pentru a debarasa cantitățile importante de deșeuri provenite din construcții/ alte lucrări de amenajare a locuinței.

La cumpărături, evită, pe cât posibil:

  • achiziționarea produselor de unică folosință care măresc rapid cantitatea de deșeuri;
  • utilizarea sacoșelor din plastic, folosind sacoșe durabile din materiale textile sau pungi din hârtie/ alte materiale biodegradabile;
  • achiziționarea de produse pe bază de aerosol/ spray-uri cu aerosoli care poluează atmosfera;
  • deplasările cu autoturismul.

În timpul liber, eco-cetăţeanul păstrează curățenia în spațiile publice și aruncă gunoiul doar în locurile special amenajate, spală autovehiculul doar în locurile autorizate care permit evacuarea apei în rețeaua de canalizare, amenajează grădina/ spațiul verde din fața locuinței și participă la plantarea de copaci și flori. De asemenea, el va ţine cont de faptul că udarea grădinii/ spațiilor verzi se efectuează seara, fără un consum excesiv de apă, când evaporarea este mai slabă sau va folosi apa de ploaie recuperată.

În deplasări, adoptă un comportament calm la volan și conduce cu viteză moderată, respectând viteza maximă admisă, ceea ce va permite reducerea emisiilor poluante, a cantității de combustibil folosite și a zgomotului. Pentru deplasarea la locul de muncă preferă să utilizeze transportul în comun și numai dacă este strict necesar autoturismul. Pentru deplasarea pe trasee scurte, merge pe jos sau foloseşte bicicleta iar pentru deplasările pe trasee lungi din perioada vacanței, preferă să utilizez transportul cu trenul sau autocarul.

Acestea sunt doar câteva dintre trăsăturile eco-cetăţeanului, aşa cum sunt prezentate într-un Ghid realizat de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţăşi publicat pe pagina oficială a instituţiei. Sperăm ca la măcar o parte dintre ele să aderăm cu toţii în viitorul cel mai apropiat!

Get real time updates directly on you device, subscribe now.