Descarca modelul cererii de restituire taxa auto in format pdf!

0

   Ordonanta de restituire a taxei auto a fost adoptata de guven in sedinta din 4 august 2017  si publicata in Monitorul Oficial in data de 07 august 2017.

  Ulterior, in Monitorul Oficial din data de 24 august 2017 s-a publicat si modelul de cerere privind restituirea sumelor reprezentând taxa specială pentru autoturisme și autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule și timbrul de mediu pentru autovehicule.

Daca in articolele anterioare am prezentat aspectele generale privind restituirea taxei de inmatriculare, precum si clarificarea unor situatii aparte reglementate de ordonata de urgenta, astazi publicam modelul de cerere in format PDF.

 Important de retinut ca termenul pana la care  se pot depune cererile de restituire este 31 august 2018. De asemenea la modelul de cerere prezentat trebuie sa atasati:

  • documentul ce dovedește plata taxei (în original/copie), respectiv chitanța fiscală/ordinul de plată și extrasul de cont;
  • copia cărții de identitate a vehiculului
  • copia certificatului de înmatriculare.

Precizam ca restituirea sumelor achitate se va realiza prin decizie emisa de organul competent 

  • în perioada 1 ianuarie 2018-31 decembrie 2018, pentru taxa specială pentru autoturisme și autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule
  • în perioada  1 septembrie 2018-31 martie 2019, pentru timbrul de mediu pentru autovehicul.

 De mentionat ca exista anumite cazuri in care restituirea sumelor se face in termen de 120 zile din momentul in care vor fi publicate normele de aplicare a ordonantei, in urmatoarele cazuri:

  • in situatia in care au fost emise decizii de soluționare a cererii de restituire până la data intrării în vigoare a ordonanței de urgență  pentru sumele reprezentând taxa specială pentru autoturisme și autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule și taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule; pentru timbrul de mediu termenul este de 1 an;
  •  in situatia persoanelor care au depus cerere de restituire in baza Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 9/2013 si pentru care nu fost emise decizii de restituire.

Desi cererile de restituire a taxelor se pot depune inca din data de 24 august, data in care a fost publicat in Monitorul Oficial modelul de cerere, normele de aplicare a Ordonanței de urgență nr. 52/2017 nu au fost adoptate. Acestea urmeaza sa fie elaborate pana cel tarziu la data de 07 octombrie 2017. In momentul in care acestea vor fi adoptate, vom publica un ghid complet.

Ordonanța de urgență nr. 52/2017 privind restituirea sumelor reprezentând taxa specială pentru autoturisme și autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule și timbrul de mediu pentru autovehicule poate fi studiata integral aici.

Descarcati AICI modelul de cerere adoptat prin ordin comun de Ministerul Mediului si Ministerul Finantelor Publice.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.