Social-Juridic

Munca de noapte

Munca de noapte

Munca de noapte. Ce trebuie sa cunoastem atunci cand prestam munca de noapte?

Munca de noapte
Munca de noapte

         Munca de noapte este o notiune din ce in ce mai des auzita si practicata printre angajatorii romani, motiv pentru care consideram ca este util ca toti cei care presteaza sau in folosul carora se presteaza o astfel de munca sa cunoasca urmatoarele aspecte:

1.    Munca de noapte, asa cum o defineste Codul Muncii, se presteaza intre orele 22:00-06:00. Atentie, insa! Pentru a se considera salariat de noapte este necesar ca angajatul sa presteze, din timpul sau zilnic de lucru, o munca de minim 3 ore in acest interval orar, sau sa efectueze munca pe timp de noapte in proportie de cel putin 30% din timpul sau lunar de lucru.

2.   Prestarea muncii de noapte se efectueza intr-un program de lucru redus cu o ora fata de programul normal. In caz contrar, salariatul trebuie sa primeasca un spor de 25% din salariul de baza daca timpul lucrat noaptea este de cel putin 3 ore din programul normal de lucru.

3.   Munca de noapte presupune si efectuarea unui examen medical gratuit pentru salariatul care urmeaza sa o presteze. Examenul medical trebuie efectuat inainte de inceperea activitatii, dar si periodic, iar in cazul in care se recunosc probleme de sanatate avand legatura cu acest tip de munca, angajatul va fi trecut la o munca de zi pentru care este apt.

4.   Munca de noapte nu poate fi prestata de tinerii care nu au implinit varsta de 18 ani.

5.   Totodata, femeile gravide, lauzele sau cele care alapteaza nu pot fi obligate sa presteze acest gen de munca.

      Prin urmare, consultantii nostri recomanda atat angajatilor cat si angajatorilor, sa cunoasca in detaliu dispozitiile legale ale art. 125-128 din Codul Muncii, astfel incat drepturile si obligatiile partilor unui contract individual de munca sa fie respectate

1 Comentariu
  1. Maria Jerca spune

    In general in Romania nu se respecta codul muncii!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata