Nelu Tătaru: Mai avem două, trei săptămâni în care vom crește ca număr de cazuri, vor exista și decese
Nelu Tătaru a declarat în timpul unei vizite efectuate la unitățile sanitare din Sibiu că în România mai avem două, trei săptămâni în care vom crește ca număr de cazuri și din păcate vor exista și decese. Ministrul spune că a luat măsuri să asigure echipamentele necesare personalului medical care trebuie să fie pregătit pentru un „hop”: „Nu renunțăm, nu relaxăm, tocmai pentru acest hop care va veni și trebuie trecut”.
Nelu Tătaru, ministrul Sănătății: Am decis în urmă cu mai multe săptămâni ca deplasările în teritoriu să fie cea mai bună metodă de a vedea realitatea și de a putea adapta realitatea din teren la necesitatea politicii sanitare.
Ne aflăm în plină pandemie, în Scenariul 4. Fiecare deplasare urmărește evaluarea unităților spitalicești, pentru a putea acorda asistență medicală atât patologiei cu infecție COVID-19, cât și patologiei infecției non-COVID, necesarul de echipamente sanitare și medicamente, protecția personalului medical, precum și capacitatea testărilor.
Există și o parte pe care o urmărim în evaluarea și previzionarea evoluției acestei pandemii la nivelul României. Este vorba despre distanțarea socială și izolarea voluntară la domiciliu.
Izolarea voluntară la domiciliu face parte din tratament. Izolarea voluntară la domicliu este acea parte care face ca numărul de cazuri să crească mai ușor, mai puțin, într-un număr mai constant.
De exemplu, un pacient sau un purtător sănătos ar putea să infecteze 5, 6 persoane, în loc de una, două, cât poate infecta într-o comunitate închisă cum este familia.
O evoluție fulminantă ține foarte mult de această izolare voluntară. Știu că este greu, repet, hai să dăm fiecare dintre noi un timp al nostru pentru viitor.
În acest context, menționez că la Sibiu am găsit atât o colaborare bună între unitățile sanitare și autoritățile locale, cât și o capacitate de testare. În două, trei zile vom avea acel test făcut într-o zi, iar rezultatul îl vom avea în aceeași zi.
Prin managementul local a existat un stoc de materiale sanitare și echipamente de protecție, ce nu am găsit în multe locuri. Iar Ministerul Sănătății, prin Unifarm reușește în ultima săptămână să achiziționeze mai ale de pe piața sud-asiatică două milioane de maști PFF 2, ceea ce cereau foarte mulți din cei aflați în spitale, combinezoane, precum și măști chirurgica și mănuși.
În această seară va mai sosi la Sibiu încă un transport de măști și combinezoane.
Ne interesează siguranța personalului medical, un personal medical care trebuie să rămână în linia întâi, dar în același timp ne interesează și acele precauții pe care personalul medical sau cetățean de rând trebuie să le respecte. Nu renunțăm, nu relaxăm, tocmai pentru acest hop care va veni și trebuie trecut.
Mai avem două, trei săptămâni în care vom crește ca și numărde cazuri, vor exista și decese, dar trebuie să le gestionăm în limita în care putem gestiona o pandemie cu un „dușman” – dacă pot spune așa – necunoscut care are în acest moment doar un tratament simptomatic prin evaluare, până la descoperirea unui vaccin.
Repet, avem în acest moment în unități sanitare în Sibiu care pot face față, avem unități sanitare care au în acest moment echipamente la un stoc mediu, dar vor avea în următoarea perioadă, rămânând ca și opinia publică, cetățeanul să încerce să facă munca mai ușoară acestui corp medical.