Noi reglementări privind fabricarea şi comercializarea produselor din tutun, conform Legii nr. 201/2016!

0

    Legea nr. 201/2016 privind stabilirea condiţiilor pentru fabricarea, prezentarea şi vânzarea produselor din tutun şi a produselor conexe şi de modificare a Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun va intra in vigoare incepand cu data de 10.12.2016.

     Produsele de tutun, atât fabricarea cât şi comercializarea acestora, au intrat în vizorul Parlamentului European şi a Comisiei Europene, care au stabilit cadrul general priviind fabricarea, prezentarea şi vânzarea acestora.

     În urma adoptării Directivei 2014/40/UE privind apropierea actelor cu putere de lege şi a actelor administrative ale statelor membre în ceea ce priveşte fabricarea, prezentarea şi vânzarea produselor din tutun şi a produselor conexe şi de abrogare a Directivei 2001/37/CE şi a Directivei Delegate 2014/109/UE a Comisiei de modificare a anexei II la Directiva 2014/40/UE a Parlamentului European şi a Consiliului prin stabilirea galeriei de avertismente ilustrate care trebuie utilizate pe produsele din tutun, României i-a revenit obligaţia transpunerii acestora în legislaţia naţională.

Ca urmare a traspunerii, o noutate legislativă în domeniu o reprezintă Legea nr. 201/2016 privind stabilirea condiţiilor pentru fabricarea, prezentarea şi vânzarea produselor din tutun şi a produselor conexe şi de modificare a Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun, publicată în Monitorul Oficial nr. 906/2016.

Ce aduce nou Legea nr. 201/2016?

Se stabilesc nivelurile maxime ale emisiilor ţigaretelor introduse pe piaţă sau fabricate în România. Conform actului legislativ acestea nu pot fi mai mari de 10 mg de gudron/ţigaretă, 1 mg de nicotină/ţigaretă şi 10 mg de monoxid de carbon/ţigaretă.

De specificat că emisiile de gudron, nicotină şi monoxid de carbon ale ţigaretelor se măsoară pe baza Standardului ISO 4387 pentru gudron, a Standardului ISO 10315 pentru nicotină şi a Standardului ISO 8454 pentru monoxid de carbon, iar exactitatea măsurătorilor referitoare la gudron, nicotină şi monoxid de carbon se stabileşte în conformitate cu Standardul ISO 8243.

Producătorii şi importatorii de produse din tutun au obligaţia să întocmească, pentru fiecare denumire de marcă şi pentru fiecare tip,un dosar al produsului, care conţine următoarele: lista tuturor ingredientelor, precum şi a cantităţilor corespunzătoare utilizate la fabricarea produselor din tutun; o declaraţie care descrie motivele pentru care aceste ingrediente au fost incluse în respectivele produse din tutun; datele toxicologice relevante cu privire la ingrediente; un document tehnic care cuprinde descrierea generală a aditivilor utilizaţi şi a proprietăţilor acestora, în cazul ţigaretelor şi tutunului de rulat; nivelurile emisiilor ţigaretelor şi produselor din tutun; studiile interne şi externe de care dispun producătorii şi importatorii produselor din tutun cu privire la cercetarea pieţei şi preferinţele diverselor grupuri de consumatori.

De asemenea producătorii şi importatorii de produse din tutun introduse pe piaţa din România au obligaţii de raportare extinsăpentru anumiţi aditivi conţinuţi în ţigarete şi tutun pentru rulat şi incluşi pe lista prioritară a aditivilor.

Introducerea pe piaţă a produselor din tutun cu o aromă caracteristică este interzisă, astfel vor dispărea ţigările cu arome.

Se prevede obligaţia ca fiecare pachet unitar de produse din tutun introdus pe piaţă în România şi orice ambalaj exterior să poartă avertismentele de sănătate reglementate în prezentul capitol inscripţionate în limba română. Fiecare pachet unitar şi orice ambalaj exterior de produse din tutun pentru fumat poartă următorul avertisment general: “Fumatul ucide” şi un mesaj de informare: “Fumul de tutun conţine peste 70 de substanţe care cauzează cancer”.

Potrivit ştirilor juridice, avertismentele se supun unor reglementări stricte, de exemplu: acoperă 65% din aria externă atât a suprafeţei anterioare, cât şi a celei posterioare, ale pachetului unitar şi ale oricărui ambalaj exterior. Pachetele cilindrice afişează două avertismente de sănătate combinate, amplasate la distanţă egală unul faţă de celălalt, fiecare acoperind 65% din jumătatea suprafeţei curbe care îi revine; apar la marginea superioară a unui pachet unitar şi a oricărui ambalaj exterior şi se poziţionează în aceeaşi direcţie ca orice altă informaţie care figurează pe suprafaţa ambalajului; sunt reproduse în conformitate cu formatul, dispoziţia, aspectul şi proporţiile specificate de către Comisia Europeană.

De reţinut!

Pachetele de țigări vor fi unitare, iar etichetarea oricărui ambalaj exterior nu trebuie să includă nicio caracteristică și niciun element de promovare sau încurajare a consumului unui produs din tutun prin crearea unei impresii eronate cu privire la efectele asupra sănătății, riscurile sau emisiile acestuia. Se interzice toate mesajele promoționale și înșelătoare cu privire la produsele din tutun, se introduce un sistem european de urmărire pentru a combate vânzarea ilegală a produselor din tutun și obligă producătorii să notifice produsele noi din tutun înainte de a le introduce pe piața UE.

Se interzice țigările și tutunul destinat rulării în țigarete care conțin arome caracteristice, obligă întreprinderile din industria tutunului să trimită statelor membre rapoarte detaliate cu privire la ingredientele folosite în produsele din tutun, stabilește obligativitatea prezenței avertismentelor de sănătate care trebuie să acopere 65 % din fața și spatele pachetelor de țigări și de tutun destinat rulării în țigarete, stabilește dimensiuni minime pentru avertismente și elimină pachetele mici pentru anumite produse din tutun.

Toate aceste reglementări au ca scop asigurarea unui nivel înalt de protecție a sănătății, în special pentru tineri, precum și îndeplinirea obligațiilor UE ce decurg din Convenția-cadru pentru controlul tutunului a Organizației Mondiale a Sănătății.

Pe cale de consecintă:

TIGARILE CU AROME VOR FI INTERZISE

“Introducerea pe piaţă a produselor din tutun cu o aromă caracteristică este interzisă. Utilizarea aditivilor care sunt esenţiali pentru fabricarea produselor din tutun, de exemplu a zahărului menit să înlocuiască zahărul care se pierde în timpul procesului de uscare, este permisă doar dacă aditivii respectivi nu imprimă produsului o aromă caracteristică şi nu cresc în mod semnificativ sau măsurabil potenţialul de dependenţă, toxicitatea sau proprietăţile CMTR ale produsului din tutun.”(extras din lege)

VERIFICAREA VARSTEI CONSUMATORULUI VA DEVINI MAI DRASTICA

   Agenţii economici care comercializează ţigări vor fi obligaţi să folosească un sistem de verificare a vârstei – “un sistem informatic care confirmă inechivoc vârsta consumatorului în mod electronic, în conformitate cu cerinţele legislaţiei din statul membru în care se află consumatorul.”   

    Punctele de vânzare cu amănuntul din România care desfăşoară vânzări transfrontaliere la distanţă vor avea obligaţia de a folosi un sistem de verificare a vârstei care verifică, în momentul vânzării, îndeplinirea de către consumatorul care efectuează achiziţia a cerinţei privind vârsta minimă prevăzută în dreptul intern al statului membru de destinaţie.

AVERTISMENTELE TEXT SI IMAGINE

    Fiecare pachet unitar şi orice ambalaj exterior de produse din tutun pentru fumat  va purta avertismentul general: Fumatul ucide. De asemenea, fiecare pachet unitar şi orice ambalaj exterior de produse din tutun pentru fumat va purta mesajul de informare: Fumul de tutun conţine peste 70 de substanţe care cauzează cancer.

    Pentru pachetele de ţigarete şi pentru tutunul de rulat ambalat în pachete paralelipipedice:

  • avertismentul general va aparea pe partea inferioară a uneia dintre suprafeţele laterale ale pachetelor unitare, iar mesajul de informare  pe partea inferioară a celeilalte suprafeţe;

  • avertismentul general şi mesajul de informare vor avea o lăţime minimă de 20 mm

   Pentru pachetele sub forma unei cutii cu capac rabatabil în cazul cărora suprafaţa laterală este despărţită în două în momentul deschiderii pachetului:

  • avertismentul general şi mesajul de informare va aparea în întregime pe partea cea mai mare dintre cele două suprafeţe despărţite;

  • avertismentul general va aparea de asemenea pe partea interioară a suprafeţei superioare care este vizibilă atunci când pachetul este deschis;

  • suprafeţele laterale ale acestui tip de pachet vor avea o înălţime de cel puţin 16 mm.

    Pentru tutunul de rulat comercializat în pungi, avertismentul general şi mesajul de informare va aparea pe suprafeţele care asigură vizibilitatea deplină a avertismentelor de sănătate respective. Pentru tutunul de rulat ambalat în pachete cilindrice, avertismentul general va aparea pe suprafaţa exterioară a capacului, iar mesajul de informare pe suprafaţa interioară a capacului.

     Avertismentul general şi mesajul de informare  vor acoperi 50% din suprafeţele pe care sunt tipărite, cu respectarea următoarelor caracteristici tehnice:

a) se vor utiliza caractere Helvetica aldine negre, pe fond alb;

b) mărimea caracterelor folosite va fi stabilită de producător astfel încât textul să ocupe cât mai mult posibil din suprafaţa rezervată avertismentelor de sănătate respective;

c) se centrează în suprafaţa rezervată acestora, iar pe pachetele paralelipipedice şi pe orice ambalaj exterior se dispun în paralel cu marginea laterală a pachetului unitar sau a ambalajului exterior.

Lista avertismentelor sub formă de text

1. Fumatul cauzează 9 din 10 cancere pulmonare.

2. Fumatul cauzează cancer al gurii şi al gâtului.

3. Fumatul dăunează plămânilor.

4. Fumatul cauzează atacuri de inimă.

5. Fumatul cauzează accidente vasculare cerebrale şi infirmitate.

6. Fumatul blochează arterele.

7. Fumatul creşte riscul de orbire.

8. Fumatul dăunează dinţilor şi gingiilor.

9. Fumatul poate ucide fătul nenăscut.

10. Fumul dumneavoastră dăunează copiilor, familiei şi prietenilor dumneavoastră.

11. Copiii fumătorilor sunt mai predispuşi să înceapă să fumeze.

12. Renunţaţi la fumat – rămâneţi în viaţă pentru cei dragi.

13. Fumatul reduce fertilitatea.

14. Fumatul creşte riscul de impotenţă.

IMAGINILE CORESPUNZATOARE MESAJELOR DE AVERTISMENT

CITESTE INTEGRAL legea nr. 201/2016 privind stabilirea condiţiilor pentru fabricarea, prezentarea şi vânzarea produselor din tutun şi a produselor conexe şi de modificare a Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun

Get real time updates directly on you device, subscribe now.