”Nu stie ţăranul ce e şofranul…” Beneficiile medicale ale condimentelor si mirodeniilor.

0

Beneficiile medicale ale condimentelor si mirodeniilor

 

   Condimentele sunt utilizate de secole nu numai pentru a da gust si savoare mancarurilor ci si pentru proprietatile lor medicinale. Studii realizate recent sustin ca mirodeniile promoveaza sanatatea si bunastarea organismului printr-o serie de actiuni care inhiba dezvoltatea bolilor degenerative.

   Despre condimente si mirodenii se stie ca au un continut mai ridicat de antioxidanti in comparatie cu fructele si legumele. Antioxidantii ajuta la prevenirea cancerului, bolii Alzheimer, bolilor cardiovasculare dar se implica si in pastrarea fermitatii si elasticitatii pielii.

   Adaugarea condimentelor poate suplimenta gustul oricarui tip de mancare. De exemplu, daca pregatiti piure de cartofi sau orez puteti adauga ardei iute, chimen sau sofran; la salate se pune maghiran sau rozmarin. Daca gatiti preparate din carne adaugati cat mai multe condimente, nu aveti nimic de pierdut, ci numai de castigat: mancare delicioasa si o multitudine de beneficii medicale.

  Vegetarienii sunt cei care beneficiaza din plin de proprietatile curative ale condimentelor, deoarece, in general, dieta vegetariana se bazeaza pe utilizarea generoasa a condimentelor. Acest lucru nu inseamna ca toate lumea ar trebui sa devina vegetariana pentru a folosi cat mai multe condimente, ci trebuie doar sa se invete ca la orice tip de mancare sa foloseasca condimente si mirodenii.

    In cele ce urmeaza va prezentam beneficiile oferite de condimente si mirodenii.

 

sofran    Șofranul

Şofranul din zicerea “nu stie ţăranul ce e şofranul” e o plantă îndeajuns de banală (Carthamus tinctorius) pentru a ridica semnul întrebării de ce, adică, n-ar şti ţăranul ce e cu ea? Explicaţia constă în utilizarea ei mai sofisticată, în bucătărie, drept condiment numai pentru anumite bucate; de aici, aroganţa orăşeanului faţă de ţăranul care n-a ajuns la aşa fineţuri…

      Cel mai scump si cel mai cautat condiment din lume, cunoscut sub numele de “aurul rosu”, costa chiar mai mult decat aurul clasic.

    Sofranul (Crocus sativus) este o planta mediteraneana, din care se pot extrage condimentul sofran, uleiuri aromatice, precum si numeroase alte substante cu utilizari in medicina si alimentatie.

  •  Substantele continute de sofran au actiune citotoxica asupra carcinoamelor umane si celulelor leucemiei. Acest efect se datoreaza componentelor carotenoide, in mod special demil-crocetin, care se pare ca, creste difuzia de oxigen in plasma cu pana la 80%. Aceasta actiune ajuta la prevenirea ateroscrelozei secundare.

  • De asemenea, s-a raportat ca sofranul are efecte imunomodulatoare, insa sunt necesare de studii suplimentare pentru atestarea acestui fapt. Consumul de sofran este contraindicat femeilor insarcinate deoarece creste riscului avortului spontan.

scortisoara       Scortisoara

  Numai 1 lingurita cu scortisoara administrata zilnic ajuta la scaderea cu 30% a factorilor de risc care conduc la aparitia sindromului metabolic. Mai concret, scortisoara ajuta la scaderea glucozei, trigliceridelor, colesterolului LDL, chiar si in cazul pacientilor cu diabet zaharat de tip 2.

  • De asemenea, sunt studii care au demonstrat ca scortisoara previne rezistenta la insulina, chiar si in cazul persoanelor care au o dieta bogata in fructoza. Totodata, acestea sustin ca scortisoara este cea mai bogata sursa de antioxidanti, si stimuleaza buna functionare a creierului.

 

CITITI mai mult pe www.comunitatea-spirituala.ro

Get real time updates directly on you device, subscribe now.