Pana la ce varsta se plateste pensia alimentara?

0

 Plata pensiei alimentare este obligatorie pana la varsta de 18 ani. Dupa aceasta varsta, copiii majori pot primi pensie de intretinere pana la implinirea varstei de 26 de ani. 

Cu toate acestea, pentru ca majorii sa beneficieze de plata pensiei de intretinere, ei trebuie sa se afle in continuarea studiilor. Prin urmare, legiuitorul impune o conditie expresa pentru ca majorul sa primeaca pensie alimentara: continuarea studiilor.

Aceasta conditie este impusa in mod expres de dispozitiile art. 499 din Codul Civil:

“(1 )Tatăl și mama sunt obligați, în solidar, să dea întreținere copilului lor minor, asigurându-i cele necesare traiului, precum și educația, învățătura și pregătirea sa profesională.

(2) Dacă minorul are un venit propriu care nu este îndestulător, părinții au obligația de a-i asigura condițiile necesare pentru creșterea, educarea și pregătirea sa profesională.

(3) Părinții sunt obligați să îl întrețină pe copilul devenit major, dacă se află în continuarea studiilor, până la terminarea acestora, dar fără a depăși vârsta de 26 de ani.

(4) În caz de neînțelegere, întinderea obligației de întreținere, felul și modalitățile executării, precum și contribuția fiecăruia dintre părinți se stabilesc de instanța de tutelă pe baza raportului de anchetă psihosocială.”

   Prin urmare, daca minorul devenit major, nu se mai afla in continuarea studiilor, nu mai are dreptul la plata pensiei de intretinere. In acest sens instanta de judecata poate dispune sistarea platii pensiei alimentare.

PRACTICA JUDICIARA SISTARE PENSIE DE INTRETINERE

Judecatoria Tecuci 

Sentinţă civilă 112/2014

Instanta, avand in vedere actele si lucrarile dosarului, retine urmatoarele:

Prin sentinţa  civilă  nr. 211 din 26 ianuarie 2012 a Judecatoriei Tecuci a fost obligat paratul P I sa plateasca reclamantului P M-Z suma de … lei lunar cu titlul de pensie de intretinere, incepand de la data de ….. si pana la terminarea studiilor, dar nu mai tarziu de 26 de ani.

Din adeverinta de la fila 5 dosar rezulta ca paratul a participat la examenul de bacalaureat in sesiunea  august –septembrie 2013, avand rezultatul respins . Paratul a fost de acord cu sistarea pensiei de intretinere in favoarea sa.

Conform art. 531 N. Cod  Civil  „dacă   se  iveşte  o  schimbare  în ceea  ce  priveşte  mijloacele  celui  care  prestează  întreţinerea şi  nevoia   celui  care o  primeşte,  instanţa  de  tutelă,  potrivit  împrejurărilor,  poate  mări  sau  micşora  pensia  de  întreţinere  sau  poate  hotărî   încetarea  plăţii  ei”.

 Constatând  că  reclamantul  –  tata a  făcut  dovada  ca paratul – fiul sau major,  nu se mai afla in continuarea studiilor, instanţa  va admite  acţiunea  şi  va dispune sistarea pensiei de întreţinere la care reclamantul a fost obligat în favoarea pârâtului – major în continuarea studiilor, conform  sentinţei  civile nr. 211/26 ianuarie 2012 a Judecătoriei Tecuci. 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.