Pensia alimentara in noul cod civil – ghidul complet
Pensia alimentara in noul cod civil, denumita in mod corect pensia de intretinere, este reglementata pe larg de legea civila. Astfel, potrivit legii, pensia este datorata in functie de persoana si necesitatile pe care acesta le are.
Pensia alimentara / de intretinere – notiuni genereale
In general, pensia de intreținere se datoreaza in functie de nevoia celui care o cere și in functie de mijloacele celui care urmează a o plăti. Obligația de întreținere există între soț și soție, rudele în linie dreaptă (copii, parinti), între frați și surori.
Pensia de intretinere care se datoreaza de catre parinte se stabileste in functie de numarul copiilor. Astfel, aceasta se stabilește până la o pătrime din venitul său lunar net pentru un copil, o treime pentru 2 copii și o jumătate pentru 3 sau mai mulți copii.
Cuantumul pensiei de întreținere datorat copiilor, împreună cu întreținerea datorată altor persoane nu poate depăși jumătate din venitul net lunar al celui obligat. De precizat, ca pensia de întreținere stabilită într-o sumă fixă se indexează de drept, trimestrial, în funcție de rata inflației.
Important de mentionat este si faptul ca decăderea din exercițiul drepturilor părintești nu scutește părintele de obligația de a întreține copilul.
Pensia de intretinere se executa in natura prin asigurarea celor neceare traiului. De asemenea, pensia include si cheltuielile pentru educare, invatatura si pregatire profesioanala. Daca cel care trebuie sa plateasca pensia de intretinere nu o face de bunavoie, el va putea fi obligat de catre instanta de judecata.
Modificarea pensiei de întreținere
Instanta de judecata este singura care poate modifica cuantumul pensiei de intretinere. Asfel, instanta de judecata poate majora sau micsora pensia de intretinere. Aceasta modificare se poate produce atunci cand se iveste o schimbare in mijloacele/posibilitatile celui care o plateste sau atunci cand se shimba nevoia celui care o primeste.
Data de la care se datorează pensia de întreținere
Pensia de întreținere se datorează de la data cererii de chemare în judecată. Cu toate acestea, pensia poate fi acordată și pentru o perioadă anterioară, dacă introducerea cererii de chemare în judecată a fost întârziată din culpa paratului.
Plata pensiei de întreținere
Pensia de întreținere se plătește în rate periodice, la termenele convenite de părți. In lipsa acordului, instanta va stabili prin hotărâre judecătorească. In cazul copiilor instanta va stabil pensia in functie de numarul acestora si veniturile celui care este obligat sa o plateasca.
De asemenea, părțile pot conveni sau, dacă sunt motive temeinice, instanța de tutelă poate hotărî ca întreținerea să se execute prin plata anticipată a unei sume globale care să acopere nevoile de întreținere ale celui îndreptățit pe o perioadă mai îndelungată. In măsura în care debitorul întreținerii are mijloacele necesare acoperirii acestei obligații se poate plati anticipat pentru întreaga perioadă în care se datorează întreținerea.
Restituirea întreținerii nedatorate
In situatia in care se doveste ca intretinerea nu era datorata de cel care a platit-o, acesta poate solicita restituirea. Restituirea se poate solicita de la persoana care a primit intretinerea sau de la cel care avea, in realitate, aceasta obligatie.
Obligatie de intretinere a parintilor fata de copii:
Tatăl și mama sunt obligați, impreuna, să acorde întreținere copilului lor minor. Ei trebuie sa asigure cele necesare traiului, precum și educația, învățătura și pregătirea sa profesională. Chiar si in situatia in care minorul are un venit propriu, dar care nu este îndestulător, părinții au obligația de a-i asigura condițiile necesare.
Parintii copilului major au obligatia de a-l intretine pe acesta, cu conditia ca majorul sa se afle in continuarea studiilor. Chiar si in aceasta situatie obligatia exista pana la momentul in care copilul implineste 26 de ani.
Daca parintii nu se inteleg in ceea ce priveste întinderea obligației de întreținere, felul și modalitățile executării, precum și contribuția fiecăruia, instanta de judecata este cea competenta sa hotarasca. In acest sens instanta de judecata va dispune intocmirea unui raport de ancheta psihosociala.
Obligația de întreținere poate există si între foștii soți:
Soțul divorțat are dreptul la întreținere, dacă se află în nevoie din pricina unei incapacități de muncă survenite înainte de căsătorie ori în timpul căsătoriei. El are drept la întreținere și atunci când incapacitatea se ivește în decurs de un an de la desfacerea căsătoriei. Aceasta obligatie exista, însă, numai dacă incapacitatea este cauzată de o împrejurare în legătură cu căsătoria.
Întreținerea datorată se stabilește până la o pătrime din venitul net al celui obligat la plata ei, în raport cu mijloacele sale și cu starea de nevoie a creditorului. Această întreținere, împreună cu întreținerea datorată copiilor, nu va putea depăși jumătate din venitul net al celui obligat la plată.
Daca divorțul s-a pronunțat din culpa exclusivă a unuia dintre soți, sotul in culpa va beneficia de intretinere doar timp de un an de la desfacerea căsătoriei. Obligația de întreținere încetează prin recăsătorirea celui îndreptățit.
Intrebari frecvente adresate de cititorii site-ului ljc.ro:
Cum se stabileste pensia alimentara/calcul pensie alimentara?
Pensia de intretinere se stabileste in functie de nevoile celui intretinut si de mijloacele/posibilitatile celui care este obligat. In cazul copilului instanta va stabili un cuantum fix lunar raportat la veniturile celui obligat asa cum am aratat.
Cat este pensia alimentara pentru 1 copil
Pensia de intretinere pentru un copil se poate stabili pana la o patrime din venitul lunar net al parintelui. In concret, daca salariul net este in cuantum de 1500 lei pensia alimentara pentru un copil ar putea fi in cuantum de pana la 375 lei.
Cat este pensia alimentara pentru 2 copii?
Pentru doi copii pensia de intretinere se poata stabili in cuantum de pana la o treime din venitul lunar net al parintelui. In concret, daca salariul net este in cuantum de 1500 lei pensia alimentara pentru copii ar putea fi in cuantum de pana la 500 lei.
Pensia alimentara pentru copii majori
Copiii majori pot primi de la parinti pensie de intretinere. Pentru aceasta trebuie indeplinite anumite conditii. Astfel, părinții sunt obligați să îl întrețină pe copilul devenit major, dacă se află în continuarea studiilor, până la terminarea acestora, dar fără a depăși vârsta de 26 de ani.
Pensia alimentara se calculeaza din salariul brut sau net?
Pensia de intretinere se calculeaza raportat la venitul net al celui care trebuie sa o plateasca.
Pensia alimentara este obligatorie?
Conform dispozitiilor codului civil obligatia de intretinere este obligatorie. Cu toate acestea exista cazuri in care aceasta trebuie solicitata in instanta. Acest fapt se impune atunci cand cel care trebuie sa o plateasca nu isi indeplineste aceasta obligatie.
Cat la suta din salariu este pensia alimentara? pensia alimentara calcul
Pensia alimentara se caculeaza raportat la anumite fractii din salariu. Pana la 1/4 pentru un singur copil si 2/3 in cazul a doi sau mai multi copii.
Ce se intampla daca nu platesc pensia alimentara?
Pensia alimentara neplatita atrage consecinte de ordin penal. Potrivit art. 278 din Codul Penal, persoana in cauza savarseste infractiunea de abandon de familie:
“neplata, cu rea-credință, timp de 3 luni, a pensiei de întreținere stabilite pe cale judecătorească, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.”
Cat este pensia alimentara raportata la salariul minim pe economie
In acest caz, cuantumul pensiei de intretinere datorat este identic cu cel prezentat mai sus. Doar ca acest cuantum se va raporta la salariul minim pe economie care in prezent este de 1450 lei. Astfel, pensia de intretinere pentru un copil este de 362 lei, pentru doi copii 483 lei si pentru trei sau mai multi 725 lei.
Ce se intampla in situatia parintilor care au divortat
Instanța de judecata, prin hotărârea de divorț, va stabili contribuția fiecărui părinte la cheltuielile de creștere, educare, învățătură și pregătire profesională a copiilor. Cuantumul pensiei de intretinere se va stabili in acelasi mod precizat mai sus.
Am nevoie de un model de cerere pensie alimentara / intretinere
In sectiunea Dreptul familiei – modele cereri si actiuni veti regasi:
Pentru hotarari judecatoresti in materia pensiei de intretinere: