„Pentru a trăi viaţa care ţi-a fost dată, eşti dator să o meriţi atât ca om, cât şi ca neam în fiecare clipă.”

0

„Pentru a trăi viaţa care ţi-a fost dată, eşti dator să o meriţi atât ca om, cât şi ca neam în fiecare clipă.” 

mihai-viteazul-4
 MIHAI VITEAZUL – MOMENTE DE FILM SI ISTORIE

 Filmul Mihai Viteazul a apărut în  anul 1971 si a fost regizat de Sergiu Nicolaescu, după un scenariu de Titus Popovici. Acesta a fost propunerea României pentru Oscarurile din anul 1972 și este al treilea cel mai vizionat film românesc din istorie.

mihai_viteazul_septimiu_ilarion_pellea_piersic_large
Mihai Viteazul” a fost situat in 2009 in topul realizat de IMDB – cel mai mare site specializat de filme de pe internet – pe locul 3 la categoria filmelor istorice si pe locul 19 la categoria filmelor de actiune.

“Este cea mai mare performanta realizata vreodata de un film romanesc”, crede Sergiu Nicolaescu. “Este fantastic ce s-a intimplat! Consider ca, in sfirsit istoria a facut dreptate in cazul acestui film, care, in ceea ce ne priveste, a avut un destin complet ignorat.

Am luptat mult pentru Mihai Viteazul si imi amintesc ca, pe cind ma aflam la Moscova impreuna cu Amza Pellea si restul echipei cu prilejul unui festival, am constatat cu neplacere ca portiunea despre cucerirea Moldovei nu fusese proiectata. Am fortat usa cabinei de proiectie pentru a putea patrunde inauntru si am rezolvat singur problema.

Celebrul schimb de replici dintre Mihai Viteazul și sultan

Unul dintre cele mai celebre dialoguri din acest film este acela dintre Mihai Viteazul și sultanul Murad al III-lea, pe Cetatea Celor 7 Turnuri. Această scenă a fost filmată la Istanbul.

După numirea lui Mihai ca domnitor al Valahiei, sultanul îl ia la o plimbare prin grădinile palatului. Aflat pe una dintre terasele palatului său din Istanbul, Murad îl întreabă pe voievodul român:

„Care este, după tine, cel mai prețios dar pe care Allah l-a făcut omului?”.

La răspunsul domnitorului că cel mai prețios dar făcut omului este viața, sultanul îi replică următoarele:

„Nici nu puteai să răspunzi altceva, ești prea mic. Vei domni peste o țară măruntă. Într-o zi, boierii vor mitui pe dregătorii mei cum ai făcut și tu, iar eu voi porunci. Cel mai mare dar al omului, Mihal, este puterea, cel mai scump și cel mai obositor.”.

În acel moment, camera de filmat face o panoramare a Istanbulului și a palatelor sale.

    Sa nu uitam nici memorabila scena din film, cand Mihai Viteazul ii arde pe creditori, in mare parte boieri romani.

mihai-viteazul-5
  La 13 noiembrie 1594 Mihai şi-a anunţat creditorii că îi va plăti, motiv pentru care i-a chemat pe toţi la vistierie. După ce toţi creditorii au intrat în clădire, aceasta a fost incendiată, iar creditorii atacaţi cu tunurile. Cei care au scăpat de tunuri şi de foc au fost ucişi de soldaţii lui Mihai. Garnizoana turcă, de 2.000 soldaţi, a fost şi ea masacrată.
   In fiecare an, pe 6 iulie sarbatorim Unirea infaptuita de Mihai Viteazul in 1600. Desi aparuta pe fundalul unor evenimente neprielnice, acest episod istoric a reprezentat si reprezinta inca un punct de reper de o importanta aparte in trecutul tarii noastre.  

mihai-viteazul-3

IMPORTANT ESTE CA NOI ROMANII SA NU UITAM  NICIODATA

mihai-viteazu-plaviceni

Get real time updates directly on you device, subscribe now.