Social-Juridic

Prima femeie avocat din Romania

Prima femeie avocat Ella Negruzzi

ELLA NEGRUZZI – PRIMA FEMEIE AVOCAT PLEDANT DIN ROMANIA

Prima femeie avocat pledant din Romania, Ella Negruzzi(1876-1948) a fost fiica scriitorului și omului politic ieșean Leon C. Negruzzi si sora mai mica a generalului Mihai Negruzzi. A urmat cursurile scolii primare, Externatul Secundar de Fete (actualul Colegiu “Mihai Eminescu” din Iași) și Facultatii de Drept la Iasi.

Prima femeie avocat Ella Negruzzi
Prima femeie avocat Ella Negruzzi

 

 In anul 1914 a solicitat sa fie inscrisa in Baroul Iasi, insa cererea i-a fost respinsa pe motivul ca femeile din acea vreme nu aveau drept de vot. Mentionam ca in Romania incepand cu anul 1938 femeile au avut drept de vot, Ella Negruzzi sustinand in mod constatant acordarea de drepturi sociale, economice, politice sau culturale femeilor.

 Decizia Baroului Iasi a nascut multe controverse in presa vremii, celebru fiind articolul publicat de catre G. Ranetti in revista “Furnica”. Renumitul publicist a dezbatut subiectul in stilul sau caracteristic, cu mult umor, criticand deciziile injuste:

“ Curtea de Casaţie secţia I a respins recursul doamnei Ella Negruzzi contra deciziei Curţii de Apel de la Iaşi care anulase înscrierea sa în baroul local.

Va să zică bărbaţii sunt politicosi şi galanţi cu damele numai în tramvai, unde le cedează locurile lor pe bancă cu plăcere (şi încă ş’atunci când ele sunt tinere şi nostime!) sau prin saloane, unde nici un reprezentant al sexului mustăcios n-ar comite crima de-a ieşi pe uşă înaintea unei cuconiţe (ah, pardon… après vous madame!); dar când e vorba să recunoaştem meritele unei femei, dreptul ei elementar de a’şi întrebuinţa şi valorifica în lupta vieţei talentul, cultura, munca, spre a se putea hrăni şi a fi în acelaşi timp folositoare societăţii, atunci noi bărbaţii îi opunem un non possumus absolut. Şi, mă rog, pentru ce?

(…) Dacă s’a dovedit de atâtea ori că femeile pot fi scriitoare geniale (rugăm pe madam Smara să nu crează că ne permitem să facem aluzie la dumneaei), savante ilustre, medici eminenţi, etc., de ce oare n’ar fie ele’n stare să profeseze şi avocatura, mai cu seamă că – pe lângă studiile uşurele ce necesitează – principala calitate ce se cere unei persoane în aceasta carieră e tocmai marele defect ce-l atribuim noi femeilor: limbuţia. Pentru ce nu ?

Ca un aspect colateral si pentru a va face din nou sa zambiti va relatam faptul ca revista Furnica s-a facut, printre altele, cunoscuta si printr-o serie de manifestari publice mai puţin obisnuite. Astfel, în primul an de apariţie, Ranetti şi Ţăranu au deschis o cârciumă în Parcul Cişmigiu – Cârciuma Furnica. In ziua deschiderii carciumii, cei doi au oferit tuturor clientilor consumatie pe gratis, iar la sfarşitul zilei s-au declarat falimentari.

Revenind la subiectul nostru, precizam ca, intr-un final, dupa mai multe procese cu o durata de aproximativ șase ani, Ella Negruzzi a devenit prima femeie avocat pledant din Romania. A profesat ca avocat în Baroul Covurlui – Galați și din 1919, în Baroul București. De asemenea, este demn de mentionat faptul ca prima femeie avocat din Romania s-a remarcat in perioada interbelica ca o sustinatoarea a drepturilor femeilor. Aceasta a pus bazele Asociației “Emanciparea femeii”, devenind presedintele acesteia. Asociația fondata de Ella Negruzzi a avut drept scop emanciparea femeii, evoluarea acesteia in toate domeniile și ocuparea de funcții în raport cu pregatirea și capacitatea fiecareia. Prima femeie avocat si-a concentrat in mare parte atentia asupra femeilor de la sate. Aceasta a infiintat cercuri culturale și a fondat camine culturale unde a invatat satencele cum sa isi organizeze gospodaria și cum sa isi educe copiii.