Prima zi de şcoală – cateva sfaturi utile pentru părinţi

0

  Cu paşi înceţi dar siguri se apropie de sfârşit şi această vacanţă de vară, iar emoţiile sunt mari nu doar pentru prichindeii care vor păşi pentru prima dată în şcoală, ci şi pentru părinţi. Aplicabilitatea multor dintre sfaturile următoare depinde în mod evident de caracterul dumneavoastră, al copilului și de latura flexibil-comunicativă a școlii la care micuţul este înscris. Aşadar, alegeţi părţile care vă sunt de ajutor şi care se pliază în contexul personal, lăsând restul deoparte.

Pregătirea emoțională. Mulţi copii (și, bineînțeles, părinții acestora) sunt îngrijorați în legătură cu această schimbarea ce o implică începerea anului şcolar, ca primă experienţă. Emoţia creşterii micuţilor şi trecerii la pasul următor din viaţa lor, combinată cu aspectul independenţei în sensul că nu mai au nevoie de noi la fel de mult ca până acum îşi pot pune amprenta puternic. Însă, în cele din urmă, trebuie să înţelegem cât de minunat este faptul că ei vor creşte, învăţa şi îşi vor dezvolta un caracter puternic, chiar dacă aceste lucruri se întâmplă într-un mediu nou, asupra căruia nu avem control total ca cel familial. Iată şi câteva sfaturi pentru a depăşi mai uşor acest “impas” emoţional al schimbării:

  • vizitaţi şcoala împreună şi rugaţi personalul unităţii de învăţământ să vă arate locurile importante pentru acomodarea celui mic, precum sala de clasă, toaletele, zona de mese, curtea, vestiarul etc.;
  • dacă este posibil, întâlniţi-vă cu învătăţoarea/învăţătorul înainte de începerea anului şcolar şi încurajaţi-l pe copil să salute şi să se prezinte (nu doar cu numele, ci şi cu ceea ce îi place să facă, jocuri, jucării preferate). Un prim contact cu cadrul didactic va mai tăia puţin din emoţia primei zile de şcoală, când copilul dumneavoastră nu va fi înconjurat doar de feţe noi şi va recunoaşte măcar o persoană;
  • transfromaţi cumpărăturile pentru şcoală într-o aventură în care să mergeţi cu cel mic şi în care să vă distraţi. Explicaţi-i acestuia de ce are nevoie de fiecare rechizită ori articol vestimentar, transformând totul într-o poveste frumoasă care îl va face nerăbdător să folosească noile lucruri achiziţionate.

prima zi de scoalaMarea zi. În cazul în care copilul dumneavoastră este deosebit de emoţionat, dați-i un mic simbol care să îi amintească de acasă sau lăsaţi-l să ia cu el jucăria preferată (o maşinuţă, o păpuşă sau o altă jucărie de pluş). Cadrul didactic ar trebui să nu aibă o problemă cu acest lucru, mai ales în primele zile, până la acomodarea micuţului.

 

Dacă vi se permite să intrați în sala de clasă, arătați-i copilului mediul din jur, ajutându-l să găsească ceva cu care doreşte să se joace și rămânând doar cât timp este cu adevărat necesar. Ajutați-l să-și găsească un loc și reamintiţi-i unde sunt toaletele.

Oricât de emoţionaţi aţi fi, încercaţi să nu plângeţi în faţa micuţului, deoarece acest lucru îl va deranja și îl va deruta, mai ales după ce i-am spus cât de frumos este la şcoală!

Salutați alți părinți și aranjați o întâlnire cât mai curând posibil (poate imediat la o cafea, dacă vă permite programul). Şi ceilalţi părinți se află în aceeași barcă a emoţiilor covârşitoare și se simt puțin nesiguri. Este important să construiți relații solide cu ceilalți părinți, deoarece dacă cei mici vor deveni prieteni, la urma urmei

Get real time updates directly on you device, subscribe now.