Procesul vrăjitoarelor din Salem. ”Ce victorie ar fi pentru diavol să câştige un suflet pe care deja îl posedã?”

0

Salem – Massachusetts

 

”Ce victorie ar fi pentru diavol sã câştige un suflet pe care deja îl posedã?

Le ia doar pe cele mai bune, şi al cui este mai bun decât cel al pastorului”,

spune pastorul John Hale în piesa ”Vânãtoarea de vrãjitoare”.

 

    In anii 1692-1693 douăzeci și șase de persoane au fost judecate și apoi condamnate la moarte în Salem pentru vrăjitorie. Astăzi, orașul Salem este unul dintre cele mai vizitate  locuri de Halloween.

  • Salem găzduiește evenimente în toată luna octombrie, inclusiv tururi de locuri bântuite și infame, reiterarea proceselor, reconstituirea condamnarilor la spanzuratoare, cercul vrajitoarelor, focuri de artificii și o paradă.

  • Se poate vizita muzeul Casa Vrajitoarelor de pe colțul de nord al strazii Essex, singura clădire rămasă în Salem, care are legăturia directa cu procesele vrăjitoarelor din Salem.

  • Locuinta judecătorului Jonathan Corwin, unul dintre judecătorii care au condamnat la moarte persoanale acuzate de vrajitorie in acea vreme si, care acum este un muzeu al arhitecturii secolului al XVII-lea.

SCURT ISTORIC 

INCEPUTUL

   Cu secole în urmă, mulți creștini practicanți credeau cu tarie precum că diavolul, în schimbul loialitatii, ar putea da anumitor persoane cunoscute sub numele de vrăjitoare, puterea de a face rău altora. Aceasta  “isterie a vrăjitoriei” a inceput in Europa in jurul secolului al XIV – lea si s-a intins până la sfârșitul anilor 1600. Zeci de mii de vrajitoare – in cea mai mare parte femei – au fost executate.

  • Cu toate că studiile privind cazul din Salem, demonstreaza faptul ca acesta isi originea intr-o mentalitatea asemenatoare cu cea europeana, exista totusi anumite particularitati si  circumstanțe locale care explica debutul acestui proces rusinos.

  În anul 1689, conducătorii englezi William și Mary au început în coloniile americane un război cu Franța. Cunoscut sub numele de războiul regelui William, acesta a devastat regiunile din nordul statului New York, Nova Scotia și Quebec. Au fos trimisi refugiați în comitatul Essex și, în mod special, in Salem – Massachusetts.

  Trimiterea refugiatilor a creat un impact negativ asupra resurselor din Salem. Acest lucru a agravat si mai mult rivalitatea existentă între familiile bogate care faceau comert in portul Salem și a celor care încă depindeau de agricultură.

  • Aceasta situatia a fost accentuata si de controversele care au existat in privinta reverendului Samuel Parris, care a devenit în anul 1689 primul ministru hirotonit din Salem și care nu era agreat din cauza  felului sau rigid și  lacomiei. Satenii puritani au  inceput sa creada atunci ca toate aceste certuri si rivalitati sunt lucrarea diavolului.

samuel-parris

  In ianuarie 1692, fiica reverendului, Elizabeth in varsta de 9 ani și nepoata Abigail Williams, in vârsta de 11 ani, au început să manifeste un comportament asimilat epilepsiei. Acestea tipau, aruncau lucruri, rosteau cuvinte de neinteles și se deformau în poziții ciudate, astfel ca un medic local a catalogat toate aceste manifestari ca avand origini supranaturale. De asemenea, o altă fată, Ann Putnam, in vârsta de 11 ani,  a inceput sa manifeste acelasi comportament.

CITITI mai mult pe www.comunitatea-spirituala.ro

Get real time updates directly on you device, subscribe now.