Produse din plastic care ne afecteaza sanatatea! Atentie la punctul patru!

0

ECO. Produse din plastic la care puteţi renunţa chiar acum

Este deja destul de bine cunoscut faptul că poluarea nu mai reprezintă un concept abstract, ci unul cât se poate de real, cu urmări care ne afectează încă de pe acum viaţa. Este suficient să ne uităm la schimbările climaterice din ultimii ani, fenomenele meteo “ciudate” şi temperaturile extreme, pentru a ne da seama că ceva nu este tocmai în regulă.

Şi pentru că plasticul nu este doar unul dintre cele mai utilizate produse la ora actuală, ci şi unul care se degradează natural extrem de greu, vă propunem un exerciţiu practic, nu doar de imaginaţie. Renunţaţi la următoarele produse din plastic, un lucru ce poate fi uşor de realizat dacă ţineţi cont şi de “înlocuitorii” de care vă puteţi folosi în schimb.

  • Paiele de băut. Ştim, sunt colorate, drăguţe şi ne atrag privirea. Dar nu sunt absolut deloc necesare. Sucul şi apa pot fi la fel de bine băute şi dintr-un pahar. Iar dacă tot veni vorba…
  • Tacâmurile de unică folosinţă. Utilitatea lor s-ar traduce mai degrabă prin comoditate. Este adevărat că marea lor majoritate sunt utilizate de firmele de catering, însă putem interveni şi noi în problemă, folosind clasicele tacâmuri, farfurii şi căni. Sau atunci când situaţia o cere şi nu puteţi să mergem cu vesela standard după noi, mai bine apelăm la un set de tacâmuri reutilizabile, din materiale uşoare şi eco-friendly. Şi pentru că tot veni vorba, ştiaţi că un pahar de plastic (de unică folosinţă) se degradează într-un million de ani?
  • Pungile de plastic. Într-un spirit de glumă, se spune că orice roman are acasă o pungă cu multe alte pungi în ea. În ciuda încercărilor legislative de a descuraja achiziţia acestora şi a taxei eco introduse în costul pungilor de plastic (care se degradează în 450 de ani), în continuare acestea sunt extrem de folosite. Este un fapt ce ţine mai mult de obişnuinţă, însă aşa cum orice învăţ are şi un dezvăţ, la fel ne putem dezvăţa de obiceiul achiziţiei unei pungi de plastic la fiecare tură de cumpărături, dacă ţinem în permanenţă în geantă un înlocuitor reutilizabil – de pânză, spre exemplu.
  • Sticlele de plastic. PET-urile au devenit una dintre principalele surse de poluare, mai ales dacă ţinem cont de faptul că un astfel de ambalaj nu se descompun niciodată (cel puțin unele componente). Putem limita numărul acestora foarte uşor prin apelarea la un recipient reutilizabil (tip termos). De altfel, şeful Catedrei de Siguranţa alimentelor din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară, profesorul Marian Mihaiu, a explicat că, nu numai în cazul apei îmbuteliate în sticle de plastic, ci a oricăror produse alimentare, există riscul contaminării cu ftalați care pot produce grave dereglări hormonale.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.