Rata şomajului a atins un minim istoric din ultimii 23 de ani

0

   Rata şomajului a atins un minim istoric în luna martie 2017, fiind înregistrată cea mai mică valoare din ultimii 23 de ani. Astfel, rata şomajului a coborât la 5,3%, un decalaj de 0,8 puncte procentuale înregistrându-se între bărbaţi şi femei.

Un nivel atât de scăzut precum cel din martie al numărului de şomeri şi al ratei şomajului nu s-a înregistrat niciodată în România începând din 1994, de când se calculează şomajul după standardele BIM, potrivit News.ro.

Conform datelor furnizate astăzi de Institutul Naţional pentru Statistică, numărul şomerilor estimat pentru luna martie din anul 2017 a fost de 486 mii persoane, în scădere față de luna precedentă (489 mii persoane), dar și față de aceeaşi lună a anului anterior (561 mii persoane).

Şomerii, în accepţiunea studiilor INS şi conform definiţiei internaţionale (Biroul Internaţional al Muncii), sunt persoanele în vârstă de 15-74 ani care îndeplinesc simultan următoarele 3 condiţii:

  • nu au un loc de muncă;
  • sunt disponibile să înceapă lucrul în următoarele două săptămâni;
  • s-au aflat în căutare activă a unui loc de muncă, oricând în decursul ultimelor patru săptămâni.

Rata şomajului reprezintă ponderea şomerilor în populaţia activă.

Pe sexe, rata şomajului pentru bărbaţi a depăşit ‐ cu 0,8 puncte procentuale pe cea a femeilor (valorile respective fiind 5,7% în cazul persoanelor de sex masculin şi 4,9% în cazul celor de sex feminin).

Get real time updates directly on you device, subscribe now.