Război total între Iohannis, Dăncila și Vasilescu

0

Klaus Iohannis le-a chemat pe Dancila si Vasilescu pentru explicatii privind legea salarizarii si efectele ei.  In comunicatul transmis dupa intalnire, Iohannis a avertizat ca legea salarizarii incalca „principiile egalitatii”.

De asemenea, presedintele Klaus Iohannis a lansat un avertisment pentru Guvern, cu privire la legea salarizarii. Klaus Iohannis a declarat ca politicile fiscale ale Guvernului sunt imprudente si necorelate cu dinamica economiei.

Mai mult, masurile luate de guvern prin legea salarizarii sunt departe de a aduce stabilitate si echilibru in sistemul bugetar. Dimpotriva, avertizeaza presedintele, masurile urmate de diverse modificari ulterioare au creat noi discriminari intre categoriile de salariati.

“Preşedintele Klaus Iohannis a arătat că suprapunerea Legii 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice cu modificarea Codului Fiscal prin OUG 79/2017 a condus la diminuări salariale pentru unele categorii de personal, atât la nivel central, cât şi local, consecinţe negative pe care Guvernul nu le-a prevăzut.

Deşi au fost promise majorări de 25% ale salariilor începând cu 1 ianuarie 2018, aceste creşteri au fost de fapt anulate prin artificiul fiscal al mutării contribuţiilor sociale în sarcina angajaţilor. Remedierea acestor deficienţe a impus adoptarea de către Guvern a unor ordonanţe care au adus modificări Legii 153, cum ar fi OUG 62/2017 şi OUG 91/2017. Prin excepţiile intervenite de la regulile aplicării etapizate, în contradicţie cu principiul sustenabilităţii enunţat de Legea 153, cadrul salarial actual se îndepărtează de exigenţele remunerării muncii prestate şi ajunge să valorifice mai degrabă apartenenţa personalului la o instituţie sau alta”, a fost mesajul lui Klaus Iohannis pentru Cabinetul Dăncilă.

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, la întâlnirea cu premierul Viorica Dăncilă şi ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, un avertisment pentru Executiv, susţinând că legea salarizării se află în contradicţie cu principiile egalităţii şi predictibilităţii, a anunţat Administraţia Prezidenţială.

“Preşedintele Klaus Iohannis a arătat că nu se mai poate vorbi de predictibilitate în mecanismul de stabilire a drepturilor salariale, atât timp cât apar diverse noi amendamente pentru diferite categorii de personal, care introduc discriminări salariale şi încurajează solicitări similare şi din partea altor categorii de personal, cu preţul unor riscuri privind încadrarea în ţintele bugetare asumate de către Guvern.În legătură cu creşterile mult aşteptate ale salariilor medicilor, dar şi ale personalului din educaţie, măsuri care rezolvă doar parţial problemele de fond din aceste domenii, Preşedintele României a menţionat că asemenea creşteri salariale trebuie însoţite de garanţii pentru viitor, astfel încât aceste priorităţi de politică salarială să îşi atingă obiectivele de performanţă asumate”, se arată în comunicatul de presă al Administraţiei Prezidenţiale, după întâlnirea de la Cotroceni.

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, marţi, la Parlament, că este ”un pic uimită” de comunicatul Preşedinţiei de la întâlnirea de la Cotroceni, afirmând că ”lucrurile nu au stat aşa cum este în comunicat” şi cerând preşedintelui Klaus Iohannis să publice stenogramele întâlnirii.

“Sincer, sunt un pic uimită. Am văzut comunicatul domnului preşedinte, eu sunt uimită de acel comunicat, dar nu vreau să fim în postura de a crede ceea ce a scris domnul preşedinte în comunicat sau ceea ce spun eu. Cred că cel mai bine ar fi ca domnul preşedinte să arate stenogramele întâlnirii şi atunci ne-am edifica toţi. Eu nu pot să îmi permit să spun despre cineva că minte, dar lucrurile nu au stat aşa cum este în comunicat”, a spus Viorica Dăncilă.

 

Ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, il acuza pe presedintele Klaus Iohannis ca a mintit in comunicatul de presa transmis, marti, dupa intalnirea cu ea si premierul Viorica Dancila.

Vasilescu sustine acum ca discutiile pe Legea Salarizarii si pe buget au fost amicale si ca nu au existat reprosuri, iar Klaus Ioahnnis incearca sa “schimbe agenda zilei” si sa distraga atentia de la protocoalele SRI-DNA.

Intr-o interventie telefonica pentru Antena 3, Lia Olguta Vasilescu l-a atacat pe presedinte si a sustinut ca acesta vrea sa schimbe agenda publica a liderilor PSD-ALDE.

“Explicatia (pentru comunicat – n.red.) este deturnarea atentiei de la ceea ce se discuta zilele acestea in spatiul public (protocoalele dintre SRI si DNA – n.red.). Discutiile despre salarii vor fi intotdeauna importante pentru public. Cel putin asa cred, mai ales in conditiile in care comunicatul vine ca urmare a unei discutii amicale“, a spus ministrul.

Intrebata daca Iohannis o apara in acest fel pe sefa DNA, Laura Codruta Kovesi, ministrul Muncii a spus ca nu stie, dar cu siguranta a schimbat agenda zilei.

“Nu stiu, dar cu certitudine a schimbat agenda zilei. Am vorbit despre o lege care a fost adoptata si care isi produce efectele de la 1 iulie 2017. Nu era nimic necunoscut pentru nimeni, cu atat mai mult pentru Administratia Prezidentiala care a promulgat legea, astfel incat sa necesite o discutie cu premierul si presedintele Romaniei”, a mai sustinut Lia Olguta Vasilescu.

Ministrul Muncii a mai spus ca in cadrul intalnirii s-au discutat “multe lucruri care nu apar in comunicat”: “Nu ni s-a reprosat faptul ca legea nu respecta principiul egalitatii pentru diverse categorii de bugetari. Discutiile care au avut loc nu au legatura cu comunicatul de presa care a fost remis dupa intalnire. Asta ma face sa cred ca a fost scris inainte”.

De altfel, si Ministerul Muncii a transmis, marti, un comunicat de presa, care aduce precizari dupa intalnirea dintre Iohannis, Dancila si Vasilescu.

Discutiile au durat aproximativ o ora, insa niciuna dintre parti nu a facut declaratii de presa. La o ora distanta, Administratia Prezidentiala a transmis un comunicat in care se arata ca Iohannis s-a aratat ingrijorat de situatia bugetului si de haosul creat cu salariile, iar Olguta Vasilescu si Viorica Dancila l-au informat ca nu renunta la Legea Salarizarii si au bani pentru majorarile actuale.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.