Regimul pegan – noua modă alimentară explicată

Regimul pegan. Un nou regim alimentar capata tot mai multi adepti in Occident: peganismul. Este vorba despre o combinatie intre dieta oamenilor stravechi, din paleolitic, si regimul vegetarian. impreuna, cele doua practici ar fi secretul pentru obtinerea echilibrului.
Ce inseamna dieta paleolitica? Ea se inspira din obiceiurile alimentare ale oamenilor din era paleolitica, care se hraneau cu carne saraca in grasimi (vita si pasare), cu peste, nuci, seminte si care nu cunosteau nici produsele lactate derivate, nici zaharul, nici cerealele.
Iar regimul vegan presupune excluderea oricaror produse animale. Regimul pegan a fost inventat de americanul Mark Hyman, un medic de familie, conferentiar pe plan international si autor de succes a nu mai putin de zece carti devenite best-selleruri. Regimul paleo-vegan reprezinta „regimul alimentar cel mai favorabil pentru sanatatea noastra si cea a planetei”, considera Hyman. El spune ca acest regim este durabil din punct de vedere ecologic si respecta viata animalelor.
Teoretic, cele doua diete par incompatibile. Una indeamna sa mananci ca omul cavernei – multe proteine animale, iar cealalta interzice tot ceea ce provine de la animale. in final, cea mai buna este combinatia dintre cele doua – s-ar obtine un regim alimentar sanatos si echilibrat. in practica, s-a inventat un cuvant care seamana mai degraba cu un exercitiu de marketing decat cu o revolutie alimentara. Numai ca, privit mai indeaproape, ceea ce recomanda „peganismul” pare sa aiba sens.
Alimente de privilegiat: fructe si legume. 75 la suta din alimentatia paleo-vegana este bazata pe consumul de fructe si legume, mai ales cele care au un indice glicemic mai mic, cum ar fi caisele, capsunile, piersicile, sfecla rosie, morcovii, strugurii.
Carnea de vita slaba, bio, ideal provenind de la animale hranite cu iarba, este permisa in cantitati mici. Cum fructele si legumele sunt vedetele regimului pegan, carnea nu este elementul central al unei mese, ci e doar un aliment „insotitor”.
Nuci si seminte. Pentru a procura proteine si grasimi „bune”, regimul pegan incurajeaza consumul unei cantitati mari de nuci si seminte (in, canepa, susan, dovleac). Tot pentru grasimile „bune” este permis si consumul de peste gras (sardine, somon salbatic), ulei de masline, avocado, nuci de cocos.
Cerealele integrale, cu indice glicemic mic, fara gluten, in cantitati mici. E vorba mai ales de orez salbatic si quinoa, recomandate intr-o cantitate de maximum 125 de grame pe zi, asta din cauza ca cerealele in general ridica glicemia.
Leguminoase cu moderatie. Leguminoase precum lintea sau mazarea sunt indicate, dar in cantitati masurate, adica 250 de grame pe zi.
Alimente de evitat
- Soia. Potrivit principiilor regimului pegan, soia perturba activitatea hormonala, dincolo de faptul ca adesea dam in comert peste soia modificata genetic.
- Produsele lactate. Regimul permite totusi produse bio din lapte de capra sau oaie, dar numai cu titlul de „delicatese” ocazionale. in rest, produsele lactate si mai ales prelucrate sunt de evitat cu totul.
- Glutenul. Daca nu sunteti sensibil la gluten, regimul permite consumul ocazional in cantitati mici.
- Zaharul si alimentele prelucrate cum ar fi biscuitii, prajiturile, bauturile carbogazoase si alimentele din conserve trebuie considerate doar mici placeri ocazionale.
Beneficiile potentiale atribuite regimului pegan sunt destule si evidente. Potrivit dr. Human, acest regim te poate ajuta sa slabesti, sa scazi nivelul colesterolului, sa reduci riscul de diabet si de boli cardiovasculare.
Regimurile alimentare provoaca frustrare daca sunt prea restrictive. O spun numerosi nutritionisti. Iar riscul este de a cadea in excese. Regulile sunt facute pentru a le incalca, nu-i asa? Trebuie, prin urmare, sa deprindem obiceiuri alimentare bune, sa mancam de toate, dar intr-o maniera echilibrata si intr-o cantitate rezonabila. Pe de alta parte, admitem ca alimentatia este adesea un mod de a ne gestiona emotiile. in perioadele complicate, numerosi oameni mananca mai mult, nu se satura si simt nevoia sa rontaie ceva.
Este adevarat, nu trebuie sa cadem sub dictatura asa-ziselor diete miraculoase. Tocmai de aceea, regimul pegan pare sa tina cont de aceste realitati si sa fie destul de echilibrat. Numai ca el nu trebuie vazut doar ca o dieta, care poate fi tinuta pe o perioada limitata si care da rapid efectele scontate. Este vorba mai degraba despre un regim de viata, despre un stil de viata ale carui principii sanatoase trebuie insusite à la long.
Beneficii şi restricţii – regimul pegan
Inventatorul regimului pegan susţine că acesta are numeroase beneficii – te poate ajuta să slăbeşti, să scazi nivelul colesterolului, să reduci riscul apariţiei diabetului şi bolilor cardiovasculare. Dieteticianul Pam Bede a explicat că regimul pegan, fiind axat pe legumele bogate în fibre şi grăsimi saturate, vă poate oferi starea de saţietate pentru o perioadă mai lungă şi ajută la pierderea kilogramelor nedorite.
Pe de altă parte, o dietă bogată în legume poate fi minunată pentru talie, dar mulţi adepţi ai stilului vegan cad în capcana dorinţei de a consuma cantităţi prea mari de carbohidraţi. „Pofta de carbohidraţi este adesea rezultatul dorinţei organismului de a creşte glicemia prin produse care alimentează zahărul din sânge, cum ar fi dulciurile“, a explicat şi nutriţionista Brigitte Zeitlin.
Creşterea consumului de proteine şi fibre în timp ce eliminaţi zahărul şi alimentele procesate va duce la scăderea în greutate şi îmbunătăţirea stării de sănătate, mai spune specialista. Totuşi, Zeitlin atrage atenţia că regimul pegan vine cu multe restricţii şi nu-l recomandă sportivilor sau persoanelor foarte active, pentru că la început poate duce la o scădere drastică a proteinelor, calciului, fierului şi a altor substanţe nutritive.
De exemplu, eliminarea laptelui va priva organismul de mult calciu şi vitamina D şi cel mai probabil va fi nevoie să fie compensate prin suplimente. Renunţarea la arahide şi fasole, precum şi la procentul de proteine animale vă poate face să vă simţiţi foarte slăbit, mai ales dacă mergeţi la sală, pentru că vă împiedica să obţineţi suficientă proteină pentru construirea masei musculare şi fier care să vă energizeze.
Exemple de meniu dieta Pegan
Mic dejun: omleta cu legume sau spanac
Gustare ora 10:00: nuci sau fructe
Pranz: file de pui, servit cu quinoa
Gustare: nuci sau fructe
Cina: carne la gratar cu legume sau orez brun
Micul dejun – Brioşe sărate din ouă şi legume coapte
Un truc util ar fi acela de a prepara multe legume coapte în weekend şi să le amesteci cu ouă, după care să le pui în formele pentru brioşe. Astfel vei avea micul dejun gata preparat pentru dimineţile din timpul săptămânii. Acestea le poţi consuma alături de verdeţuri proaspete şi legume. Şi mai poţi consuma un smoothie cu fructe de pădure.
Prânz – Legume la cuptor cu avocado şi verdeţuri
Prepară o salată mare de legume la cuptor pe care să le consumi cu avocado, cereale integrale sau leguminoase şi câteva felii de piept de pui.
O gustare sănătoasă constă în câteva migdale crude şi un măr.
Cină – Somon (peşte) cu salată de praz sau dovlecei cruzi şi verdeţuri.
Ce ne sfătuiește Dr OZ cu privire la regimul pegan
1. Nu ai voie să consumi deloc zahăr rafinat, alimente procesate, produse lactate, gluten, cantităţi mari de carne şi nici uleiuri vegetale.
2. Consumă carnea ca şi condiment!
Alege carnea din surse sigure şi foloseşte-o precum ai folosi un condiment. Ea aduce beneficii pentru organism, însă şi cantităţi mari de grăsimi saturate şi colesterol. De aceea este de preferat să o consumi în cantităţi mici şi nu neapărat zilnic. Optează în special pentru carne de pasăre şi peşte.
3. Nu consuma mai mult de o jumătate de cană de leguminoase pe zi
Constituie o sursă bună de proteine, fibre, minerale şi vitamine, însă ele balonează şi favorizează apariţia problemelor digestive.
Prin urmare este de preferat să nu exagerezi cu consumul lor şi să te limitezi la o jumătate de cană pe zi.
4. Nu consuma mai mult de o jumătate de cană de cereale integrale pe zi. Optează în special pentru cele fără gluten, cum ar fi orezul sălbatic, quinoa, mei şi hrişcă
Cerealele sunt interzise în dieta Paleo, însă atunci când le consumi pe cele integrale aduc numeroase beneficii pentru sănătate. Este important să le alegi pe cele fără gluten cum ar fi quinoa, hrişcă, mei, orez sălbatic, ovăz şi să nu depăşeşti o jumătate de cană pe zi.
5. Consumă zilnic 1-2 ouă fierte, în special la micul dejun.
Au un conţinut ridicat de grăsimi sănătoase şi proteine care sunt esenţiale petru întregul organism. Dieta Pegan recomandă consumul ouălor în fiecare zi la micul dejun. Regimul pegan
surse: digi24.ro, adevarul.ro, eva.ro, antena3.ro