Restituirea taxei auto in anumite situatii – clarificari!

0

  Desi recent a fost publicat modelul de cerere privind restituirea taxei auto, normele de aplicare a ordonantei, care vor stabili efectiv procedurile de returnare a sumelor, inca nu au fost elaborate. Acestea ar trebui finalizate, conform Ordonanței de urgență nr. 52/2017, in termen de 60 de zile de la intrarea in vigoare a acesteia, respectiv pana pe data de 07 octombrie 2017.

  Pana la momentul publicarii acestora, vom clarifica cateva situatii reglementate in mod aparte de dispozitiile ordonantei recent publicate.

SITUATIA HOTARARILOR JUDECATORESTI DEFINITIVE 

  In acest caz exista doua aspecte diferite. Situatia hotararilor judecatoresti pentru care organul competent a emis decizie de restituire si situatia in care decizia  nu a fost emisa. Pentru prima situatie, nu mai este necesara depunerea cererii de restituire.

  In a doua situatie, persoana in cauza va trebui sa depuna cererea de restituire a  taxei auto. In urma depunerii cererii, organul competent va emite decizia de restituire.

Important de retinut

In cazul in care hotararea judecatoreasca a fost pusa in executare, procedura de executare silita se va suspenda:

  • pana la data de 31 decembrie 2018 pentru taxa specială pentru autoturisme și autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule;
  • pana la data de 31 martie 2019 pentru timbrul de mediu.

SITUATIA IN CARE S-AU EMIS DECIZII DE RESTITUIRE

In acest caz nu mai este necesara depunerea cererii de restituire. Sumele care trebuie restituite sau au mai ramas de restituit se vor returna din oficiu in termen:

  • de 120 zile de la intrarea in vigoare a normelor metodologice, pentru taxa specială pentru autoturisme și autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule și taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule;
  • de 1 an de la intrarea in vigoare a normelor metodologice, pentru timbrul de mediu.

IMPORTANT:

  Persoanele care au depus cerere de restituire in baza Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 9/2013 si pentru care nu fost emise decizii de restituire, li se vor restitui banii din oficiu, in termen de 120 de zile de la intrarea in vigoare a normelor metodologice. Prin urmare, aceste persoane nu  mai sunt obligate sa depune cerere de restituire a taxei auto.

SITUATIA LEASINGULUI

  In situația achitării taxelor prevazute in ordonanta de către societățile de leasing, solicitarea privind restituirea acestora se face de către proprietarii care au achiziționat autovehiculele prin sistemul de leasing financiar.

Termenul limita de depunere a cererilor de restituire este 31 august 2018. La cerere se anexeaza:

  • documentul ce dovedește plata taxei (în original/copie), respectiv chitanța fiscală/ordinul de plată și extrasul de cont;
  • copiile cărții de identitate a vehiculului și a certificatului de înmatriculare.

In momentul in care vor fi publicate normele de aplicare, redactia noastra va publica un ghid complet privind procedura efectiva de restituire a sumelor cuprinse in dispozitiile Ordonanței de urgență nr. 52/2017.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.