Romania: este posibil sa ajungem mai rau decat atat !?!

0

   Un studiu realizat de catre Comisia Europeană ne releva faptul că România are cele mai slabe rezultate din întreaga Europă, în privinţa elevilor care citesc cu dificultate. Mai mult, 41% dintre elevii români detin acasa un numar mai mic de 10 cărţi. Este tragic ca, din pacate, am ajuns tara cu cel mai mare număr de analfabeţi din Europa. Astfel, 6% dintre români nu ştiu carte, spre deosebire de Bulgaria şi Ungaria unde cifrele sunt mult mai mici.

Acest procentaj ne situeaza pe prima treaptă a unui podium care nu ne face deloc cinste. Ţara noastră este pe primul loc în Europa în ceea ce priveşte numărul persoanelor sub 15 ani care citesc cu dificultate. Peste 40% dintre adolescenţii de 15 ani şi peste 38% dintre elevii de clasa a patra citesc cu dificultate. În Uniunea Europeană, media este de doar 17 procente.

Este inadmisibil ca 150.000 de români  sa nu stie deloc carte şi sunt nevoiţi ca, in loc de semnatura,  să işi pună amprenta. Mai grav este ca nici adulţii nu stau mai bine la acest capitol.

  Consecintele lipsei de educatie se reflecta si in ceea ce priveste sanatatea romanilor. Atfel,  conform unui sondaj de opinie. realizat recent de catre ISRA Center, 1 din 2 români este supraponderal sau obez. Deşi datele la nivel european reflectă o situaţie relativ bună pentru români în ceea ce priveşte normoponderalitatea, realitatea arată că, în conformitate cu distribuţia populaţiei în funcţie de Indicele Masei Corporale (IMC), doar 44% dintre românii peste 18 ani sunt normoponderali, în timp ce 33% sunt supraponderali, 15% obezi şi 5% subponderali.

  Numărul persoanelor cu o greutate normală scade dramatic după vârsta de 35 de ani. Se observă astfel, că peste vârsta de 55 de ani doar 3 din 10 români au o greutate normală în timp ce două treimi sunt supraponderali sau obezi. Există o corelaţie evidentă între educaţie şi obezitate. Dacă în cadrul populaţiei cu educaţie scăzută ponderea persoanelor obeze este de 21%, în rândul celor cu studii superioare procentul acestora scade până la 12%.

 Un alt clasament rusinos conform statisticii Eurostat, in ceea ce priveste persoanelor care muncesc,  situează Romania în fruntea clasamentului european din punctul de vedere al sărăciei. În privinta inegalitatii veniturilor, raportul arată același lucru. În România, cei mai bogați 20% dintre cetățeni au venituri de 7,2 ori mai mari decât cei mai săraci 20%, în condițiile în care media europeană este de 5,2.

  Institutul de Statistică din România releva într-un raport că ponderea cea mai mare a persoanelor în risc de sărăcie și excluziune socială se află în Nord-Estul și Sud-Estul țării, mai mult decât dublă față de București — Ilfov (zona Capitalei). Imediat ce se iese din această zonă, procentul populației aflată în această situație crește de la 20,5% la 43,5%.

surse: Agerpres, evz.ro, adevarul.ro

Get real time updates directly on you device, subscribe now.