SĂNĂTATE: Cum scăpăm de riduri?
Un ten neted poate fi un bun indicator al sănătăţii, vitalităţii şi tinereţii, marea noastră majoritate apelând de la o anumită vârstă la diferite tactici pentru a ţine ridurile departe. Acestea pot fi cauzate de multipli factori precum trecerea anilor, expunerea la raze ultraviolet, fumatul şi gesturile faciale repetitive ca zâmbitul sau încruntatul (inevitabilele riduri de expresie).
Şi cu toate că sectorul dermato-cosmetic este invadat de creme, seruri şi suplimente minune, este indicat să luăm mai întâi în calcul metode ceva mai “naturale” pentru a evita sau chiar scăpa de riduri.
Hidratarea. Cel mai bun sfat este şi cel mai cunoscut. Cu toate acestea, prea puţini dintre noi chiar îl respectă. Vorbim aici despre consumul de lichide, respectiv minimul clasic de 8 pahare de apă pe zi. Acest obicei sănătos ajută la eliminarea toxinelor din organism, proces ce va duce la îmbunătăţirea vizibilă a tenului. Desigur, consumul de minim 2 litri de lichide nu implică băuturile alcoolice (care deshidratează) ori sucurile carbogazoase, ci apă, ceaiuri şi sucuri naturale.
Hidratarea astfel pornită din interior poate fi completată cu una la exterior, prin apelarea la uleiuri naturale aplicate direct pe piele. Există foarte multe variante la îndemână (aloe vera, ulei de cocos, de trandafiri, argan etc.). Însă înainte de a alege un anumit tip este indicat să apelaţi la sfaturile unui dermatolog, întrucât acestea se aleg şi în funcţie de tipul tenului dumneavoastră (ten gras, sensibil, uscat, acneic).
Alimentaţie. Dacă nu aţi realizat acest lucru până acum, cu siguranţă la un moment dat vă veţi da seama că micile obiceiuri alimentare din viaţa de zi cu zi contează foarte mult atunci când vine vorba despre apariţia şi prevenţia ridurilor.
Pentru a preveni apariţia ridurilor este indicat să consumaţi zilnic alimente bogate în vitamin C, care vor stimula producţia de colagen, dând un aspect mai ferm pielii. De asemenea, acestea ajută şi în cazul razelor UV care provoacă ridarea pielii. Printre alimentele bogate în vitamina C se numără roşiile, căpşunile, ananasul, broccoli şi mango.
Tot la acest capitol intră şi efectul benefic al consumului de fructe de pădure – afine, zmeură, mure şi coacăze. Acestea conţin antioxidanţi care susţin regenerarea celulară, putând să ducă astfel la reducerea apariţiei ridurilor. Să nu uităm şi de necesarul de vitamina E, pe care îl vom lua consumând, în cantităţi moderate, alune, nuci, migdale ori fistic.
Mai uşor este să prevenim. Dar cum putem să facem asta? În primul rând, limitând expunerea prelungită la soare şi obligatoriu apelând la “blocaje” UV – ochelari de soare, creme speciale de protecţie, pălării etc. Nu uitaţi că razele UV ne pot afecta pe tot parcursul anului, nu doar vara (deşi atunci indicii înregistrează cele mai ridicate valori).
Următorul sfat îl dăm cu titul general – renunţaţi la fumat! Efectele acestui obicei constau în afecţiuni mult mai grave decât nişte riduri, dar trebuie totuşi să luaţi în calcul şi acest aspect. Pe lunga listă a efectelor negative produse de acest obicei nesănătos se află şi îmbătrânirea pielii.
Fumatul accelerează procesul natural de îmbătrânire, schimbând circulaţia sângelui către piele, fapt ce contribuie la apariţia ridurilor. Renunţarea la fumat sau chiar reducerea cantităţii de tutun consumat zilnic va încetini procesul de îmbătrânire astfel accelerat, prevenind apariţia altor riduri.