Topul alimentelor care scad tensiunea arterială
Tensiunea arteriala, notata TA, este presiunea exercitata de sange asupra arterelor atunci cand inima bate (TA sistolica) si cand inima se afla in repaus (TA Diastolica).
Atunci cand sangele este pompat in artere intr-un ritm alert apare hipertensiunea, notata HTA, sau tensiunea arteriala mare, iar aceasta este diagnosticata la valori ce depasesc 140/90 mm HG. Daca pana de curand era o afectiune specifica inaintarii in varsta, in prezent, studiile evidentiaza ca procentul tinerilor care se confrunta cu hipertensiunea arteriala este in crestere.
Dar iată câteva alimente pe care le poţi introduce cu uşurinţă în meniul tău de zi cu zi şi care se ştie că scad în mod natural tensiunea arterială.
Sfecla rosie
Sucul de sfecla rosie reduce tensiunea arteriala, micsorand riscul bolilor cardiovasculare si prevenind aparitia atacului cerebral, arata un studiu recent realizat de oamenii de stiinta de la o universitate londoneza. Potrivit acestora, persoanele care beau zilnic cate un pahar de suc de sfecla rosie au tensiunea arteriala mai mica decat oamenii care nu recurg la acest „tratament”.
Cercetatorii au pus acest efect pe seama nitratilor continuti de sfecla rosie. Acestia actioneaza asupra organismului, dilatand vasele de sange.
Ovăzul
Ovăzul este una dintre cele mai bogate surse de magneziu, un element important pentru sănătate inimii. Cercetări recente au arătat că un consum constant de ovăz reduce şi tensiunea sistolică şi pe cea diastolică la persoanele hipertensive. Beta-glucanul, principala fibră din ovăz joacă un rol important în sănătatea inimii. Alege ovăz la micul dejun, cu lapte şi fructe uscate, adaugă-l în pâinea de casă, prepară batoane proteice cu el, înveleşte puiul pregătit la cuptor în crustă de ovăz şi profită de orice altă modalitate de a-l include în dietă.
Telina
Telina (atat frunzele cat radacina) contine vitamina A, beta caroten, vitamine din complexul B, vitamina C, fier, calciu, magneziu, potasiu si sodiu, nu cel din sarea de masa, ci sodiu organic. Tocmai datorita acestui sodiu organic telina este indicata celor care sufera de hipertensiune arterial. Sucul de telina regleaza tensiune arteriala aducand-o la parametri normali.
Lintea
Alături de fasolea neagră şi de năut, lintea reprezintă una dintre cele mai bune surse de potasiu şi de fibre, ambele vedete când vine vorba despre sănătatea inimii şi îmbunătăţirea tensiunii arteriale. Partea bună este că lintea poate fi foarte uşor integrată în dieta zilnică, se găteşte uşor, are proteine sănătoase şi este un aliment absolut delicios.
Ridichie
Ridichiile echilibreaza tensiunea arteriala datorita continutului ridicat de potasiu. De asemenea, antioxidantii din ridichie scad nivelul colesterolului ceea ce, contribuie, la scaderea riscului de a dezvolta o boala cardiovasculara.
Laptuca
Frunzele de laptuca sunt o sursa excelenta de substante nutritive, care ofera celor ce o consuma multe beneficii pentru sanatate. Vitaminele A, C, B1, B2 si minerale precum potasiu, fier, cupru, fosfor, precum si nitrati. Aceste substante contribuie la tinerea sub control a tensiunii arteriale.
Napi
Despre napi, nutritionistii spun ca sunt buni în tratamentul bolilor de inima, a anginei pectorale, cat si pentru scaderea tensiunii arteriale. Consumul de napi diminueaza si riscul aparitiei obezitatii sau a diabetului zaharat. Pentru terapie se folosesc atat radacina, cat si frunzele si semintele napilor.
„Influenţa nutriţiei în lupta cu stresul nu e cuantificată pe grupe de alimente. Totuşi, ca să suportăm mai uşor situaţiile stresante, e bine să consumăm vitamine, pe care ni le luăm din fructe şi din legume. Eu recomand cel puţin 300 de grame de fructe şi 500 grame de legume zilnic”, este sfatul nutriţionistului Eduard Adamescu.
Ea conţine acid folic, vitamina C şi fibră vegetală, care ajută la schimbarea stării de spirit. Atunci când trăiţi într-o stare continuă de stres e bine să consumaţi vitamina C, pentru a nu ajunge la depresie. Studiile arată că atunci când participaţi la evenimente stresante, presiunea arterială şi cortizolul revin la normal mai repede dacă luaţi 60 de miligrame de vitamina C.
O jumătate de avocado pe zi ajută presiunea arterială să revină la normal
„Avocado e o sursă foarte bună de antioxidanţi, care antrenează sistemul imunitar şi alimentează creierul cu grăsimi vegetale”, explică prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, specialist în alimentaţie.
Adrenalina măreşte presiunea sângelui şi face inima să bată mai repede sub stres. O mână de fistic pe zi scade presiunea arterială. „Fisticul e bun în combaterea depresiilor, datorită proteinei pe care o conţine. Se digeră uşor şi are grăsimi sănătoase, dar nu trebuie prăjit prea mult sau sărat”, recomandă prof. dr. Mencinicopschi.
Spanacul, bogat în minerale
Spanacul ajută, de asemenea, organismul să facă faţă stresului fiind foarte bogat în magneziu. O cantitate prea mică de magneziu în corp poate provoca dureri de cap şi oboseală.
„Magneziul este denumit şi mineralul antistres şi îl mai putem găsi şi în smochine, migdale, nuci sau seminţe”, afirmă nutriţionistul Maria Florea.
Evitaţi spanacul la conservă pentru că e sărac în fibre, vitamine şi antioxidanţi împotriva stresului. Foarte bune sunt salatele din spanac.