Sfantul IOAN BOTEZATORUL – ”Înaintemergătorul”

0

Sfantul IOAN BOTEZATORUL 

Sfantul IOAN BOTEZATORUL

   Ziua Sfantului Ion Botezătorul reprezintă încheierea oficială a sărbătorilor de iarnă deschise la Sfântul Nicolae, pe 6 decembrie.

    Crestinii ortodocsi de pretutindeni sarbatoresc in fiecare an, in data de 7 ianuarie – zi in care il cinstim pe cel care l-a botezat pe Hristos in Iordan, Soborul Sfantului Ioan Botezatorul, fiul Elisabetei si al preotului Zaharia, nascut in cetatea Orini. El este cunoscut sub denumirea de “Inaintemergatorul”, pentru ca a anuntat venirea lui Hristos.

     Biserica a inchinat lui Ioan șase sarbatori pe an:

   – zamislirea lui – 23 septembrie,

    – nasterea – 24 iunie,

    – soborul lui – 7 ianuarie,

    – taierea capului – 29 august,

     – prima si a doua aflare a capului – 24 februarie si

    – a treia aflare a capului – 25 mai.

    felicitare-de-sfantul-ioanIoan este un nume iudaic: “Iohanan” prescurtare din “Iehohanan” si inseamna “Dumnezeu s-a milostivit”. Foarte multi romani poarta numele de Ion (forma neaosa), Ioan sau Ioana, fie ca atare, fie in diferite variante: Ionel, Nelu, Ionica, Nica, Ionut, Onut, Ionela, Nela, Ionica sau Oana, alcatuind cea mai bogata familie onomastica din Romania.

VIAŢA SFÂNTULUI IOAN BOTEZATORUL

   Sfantul Ioan Botezatorul, a fost, după cum ne spune Însuşi Mântuitorul Iisus, cel mai mare om care s-a născut pe pământ din femeie, dar cel mai mic în Împărăţia Cerurilor.

  • Strigătul său, ”Pocăiţi-vă!”, a avut un mare efect asupra naţiunii ebraice ce gemea sub jugul invadatorilor romani, mari mulţimi de oameni urmându-l în pustie.

  • Părinţii Sfantul Ioan Botezatorul au fost un preot numit Zaharia, din ceata preoţeasca a lui Abia, iar mama sa a fost Elisaveta, din fetele lui Aaron, rudenie a Fecioarei Maria, după cum ne spune Evanghelia după Luca. Amandoi erau neprihăniţi înaintea lui Dumnezeu, erau oameni în vârsta, dar Elisaveta nu putea avea copii căci era stearpă.

  • In timp ce oficia slujba, la randul cetei lui, lui Zaharia i s-a aratat Arhanghelul Gavril, care îl înştiinţeaza că nevasta sa, Elisaveta va avea un copil ce va merge „în duhul şi puterea lui Ilie”, ce nu va pune gura pe vin şi pe băutură ameţitoare, şi încă din pântecele mamei sale se va umple de Duh Sfânt.

CITITI mai mult pe www.comunitatea-spirituala.ro

 

 

 

 

 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.