Sfantul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir. Viața Sfântului, datini și superstiții.

0

 

 

      Intrucât în calendarul creștin ortodox este pomenit şi Sfântul Dimitrie cel Nou, Basarabov, este bine să facem de la început distincţie:

 

  • Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, a trăit în a doua jumătate a secolului al III-lea, în cetatea Tesalonicului din Grecia, unde se găsesc şi moaştele acestuia, ziua de pomenire fiind 26 octombrie.  Biserica actuală în care se află moaştele Sfantului Mucenic Dimitrie (Tesalonic, Grecia) a fost construită la puţin timp de la incendiul bisericii ridicate de guvernatorul Leontie, din anii 626-634. A fost transformată în moschee în anul 1493 şi redată cultului creştin în 1912.

  • Iar Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, Basarabov, a trăit cu aprox. 1000 de ani mai târziu, pe pământul Bulgariei de azi, fiind pomenit la 27 octombrie, sfintele lui moaşte aflându-se, din secolul al XVIII-lea, în catedrala patriarhală din Bucureşti.

Originea numelui Dimitrie

   Originea numelui Dimitrie e grecească şi aminteşte de vechea zeiţă a agriculturii, Demeter. Creştinismul a impus numele masculin Demetrios, explicat uneori ca simplificare a lui demometer, “maica poporului” (demos = popor; meter = mama), pronunţat în neogreacă dimomitir

   Chiar din antichitate Demeter era tradus prin “pămâtul-mamă”, interpretare acceptată şi astăzi de către specialişti, indiferent de modalitatea prin care se ajunge la aceasta semnificaţie.

  Mai mulţi regi ai Macedoniei şi ai regatului Seleucid au purtat numele de Demetrius, dar şi Sfântul Demetrius, martir al secoulului al IV-lea.

  • În Ţara Românească primele atestări ale numelui apar în 1387 cu forma Dimitru, în 1429 forma Dumitru, iar în 1437 forma Dimitrie. După 1500 apar o serie întreagă de derivate de la numele de baza Dumitru, printre primele fiind numele Dima.

  • Pe lângă numele bărbăteşti Dumitru, Dimitrie (cu prescurtări ca Mitrea, Mitru, Mitu),  Dumitrache, Mitran, Dumitraşcu şi diminutive ca Mitruş, Mitruţ, Mitrel, Mitrică, Mituş, Mitel, Mitică, iar uneori Mitty (sub influenţă occidentală), exista şi numele femeiesc Dumitra (de unde Mita, Mimi şi alte forme).

 

sf-mucenic-dimitrie-3VIAŢA SFÂNTULUI MARE MUCENIC DIMITRIE, IZVORATORUL DE MIR

     Sfantul Mare Mucenic Dimitrie a trait pe vremea imparatilor Diocletian si Maximian Galeriu (284- 311) si era fiul voievodului cetatii Tesalonicului, botezat in taina de parintii sai, de frica cruntelor prigoane impotriva crestinilor. Si il invatau parintii in camara cea ascunsa a palatului lor toate tainele sfintei credinte, luminandu-i cunostinta despre Domnul nostru Iisus Hristos, precum si milostenia cea catre saraci, savarsind, adica, faceri de bine, celor ce trebuiau. Si asa, Dimitrie a cunoscut adevarul din cuvintele parintilor sai, dar, mai ales, a inceput a lucra intr-insul darul lui Dumnezeu. Si tanarul crestea cu anii si cu intelepciunea, urcand ca pe o scara, din putere in putere. Si, ajungand la varsta cea mai desavarsita, parintii lui s-au dus din vremelnica viata, lasand pe tanarul Dimitrie mostenitor nu numai al multor averi, ci si al bunului lor nume.

CITITI mai mult pe www.comunitatea-spirituala.ro

Get real time updates directly on you device, subscribe now.