Sfântul Vasile cel Mare- viața, opera și povețe binecuvântate

0

Sfântul Vasile cel Mare   

Sfântul Vasile cel Mare

 În tradiţia românilor, Anul Nou, întâmpinat, în noaptea de 31 decembrie spre 1 ianuarie, se mai numeşte Revelion sau Seara Sfântului Vasile.

  ”Biserica prăznuiește astăzi cu adevărat praznic îndoit: Tăierea împrejur, ca un prunc, a Stăpânului arătându-se pe pământ și pomenirea slugii celei înțelepte și de trei ori fericite. Odihnind întru tine, cuvioase, Lumina cea necuprinsă, făclie luminoasă te-a arătat lumii pe tine, Hristos. Pentru aceasta te lăudăm pomenirea ta, Vasile.„ 

  • În țara noastră, ne este cunoscut tuturor încă din vechime Sfântul Vasile cel Mare, a cărui pomenire Biserica noastră o sărbătorește de Anul Nou, pentru că a murit pe 1 ianuarie 379 d.Hr.

  • Sărbătoarea a avut doar o conotație religioasă, credincioșii sărbătorindu-l și cinstindu-l pe Sfântul Vasile cu evlavie și cucernicie nu pentru cadourile sale, ci pentru binecuvântările și ajutorul dat copiilor, oamenilor săraci și celor neputincioși.

  • Se spune că în noaptea de Sf. Vasile cerul se deschide de trei ori pentru câte o clipă.

–  Sfântul Vasile a devenit cel mai bogat între oameni la vârsta de 12 ani, moştenind averea familiei.

– O atenţie deosebită a acordat Sf. Vasile păturii sărace şi celor oprimaţi, iniţiind nenumărate acte de caritate.

– Este primul ierarh care întemeiază, pe lânga biserici, aziluri şi spitale pentru săraci, leprozerie şi un aşezământ pentru recuperarea prostituatelor.

    În zilele de sărbătoare, copii îl așteaptau doar pe Sfântul Vasile, cântau colinde, mergeau la biserică, participau la masa festivă, unde preotul tăia vasilopita [plăcintă cu răvașe de Anul Nou] etc.

       De vreme ce, într-o versiune de colinde, Sfântul Vasile este înfățișat ca elev, se spune că el este creația copiilor care cântau: «Vasile al meu, de unde vii și încotro te îndrepți? De la maica mea vin și mă duc la școală…». Cât de apropiat lor îl considerau!

Viaţa Sfântului Vasile cel Mare

   Sfântul Vasile s-a născut în anul 329 (330) dintr-o familie evlavioasă în Cezareea Capadociei.

  • Mama sa se numea Emilia, iar tatăl său era retorul Vasile.

  • Bunica sa după tată era Macrina cea Bătrână, fostă ucenică a Sfântului Grigorie Taumaturgul, avusese de suferit în timpul persecuţiilor lui Diocleţian (284-305).

Cititi mai mult pe www.comunitatea-spirituala.ro

Get real time updates directly on you device, subscribe now.