Sfaturi în cazul accidentelor auto petrecute în străinătate

0

  Ministerul Afacerilor Externe vine în sprijinul cetăţenilor români cu o serie de sfaturi, de care este indicat să ţineţi cont în cazul în care ajungeţi să fiţi implicaţi într-un accident de circulaţie în străinătate, în urma căruia aţi suferit vătămări corporale sau deteriorarea unor bunuri.

În primul rând, anunţaţi imediat autorităţile locale de poliţie şi căutaţi să beneficiaţi de prezenţa şi de declaraţiile unor martori care să ajute la descrierea împrejurărilor în care s-a produs accidental. La declaraţia făcută la poliţie trebuie adăugată o listă a obiectelor care au fost deteriorate sau distruse.

De asemenea, solicitaţi autorităţilor de poliţie emiterea unui raport – raportul poliţiei vă va fi de folos în cazul în care obiectele deteriorate sau distruse, inclusiv autoturismul erau asigurate.

Dacă accidentul a avut urmări uşoare (avarierea autoturismului), notaţi elementele de identificare ale celuilalt autovehicul implicat în accident şi ale societăţii de asigurare a acestuia.

Reţineţi şi faptul că fiecare poliţă de asigurare emisă de o societate de asigurare autorizată din România are înscris pe ea un număr de telefon la care se răspunde în regim de permanenţă – apelaţi numărul de telefon înscris pe poliţă şi urmaţi toate îndrumările ce vă sunt adresate. În plus, păstraţi documentele de plată până la înapoierea în ţară pentru a le prezenta societăţii de asigurare;

Dacă accidentul a avut urmări grave (persoane rănite sau decedate), anunţaţi poliţia locală, după ce aţi acordat primul ajutor, iar apoi contactaţi ambasada sau consulatul României;

Dacă dispuneţi de un telefon mobil pe durata călătoriei în străinătate, asiguraţi-vă, înainte de plecare, că aţi introdus în memoria telefonului numerele de telefon ale ambasadelor şi consulatelor României din ţările pe care urmează să le vizitaţi – aceste numere de telefon sunt disponibile pe site-ul web al Ministerului Afacerilor Externe.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.