Spalarea mainilor cu apa rece, acelasi efect ca folosirea apei calde

0

Oamenii de știință americani afirma că au rasturnat teoria conform careia, spalarea mainilor cu apă caldă ucide mai mulți germeni decât spalarea cu apa rece.  Studiul efectuat pe un numar de 20 de persoane a demonstrat că apa folosită la 15C are acelasi efect asupra germenilor de pe maini, ca apa încălzită la 38 C.

“Eliminarea microbilor”

În studiul efectuat, oamenii de știință de la Universitatea Rutgers-New Brunswick au dorit să afle dacă ipotezele populare despre beneficiile apei incalzite sau fierbinti și cele ale studiilor oficiale privind eficienta utilizarii apei calde mai sunt inca valabile.

Ei au solicitat unui numar de 20 de persoane să-și spele mâinile de 20 de ori cu apă care avea temperatura de 15C, 26C sau 38 de grade. De asemenea, voluntarilor li s-a cerut să utilizeze cantități diferite de săpun. Înainte de a începe testele, mâinile  au fost acoperite cu bacterii inofensive. Cercetatorii au constatat ca nu a existat nicio diferenta intre cantitatea de microbi eliminata in functie de temperatura apei sau cantitatea de sapun utilizata.

Profesorul Donald Schaffner a afirmat ca:

“Oamenii trebuie să se simtă confortabil atunci când își spală mâinile, dar în ceea ce priveste eficienta in functie de temperatura apei, acest studiu ne arată că temperatura apei folosite nu are importanță.”

Cu toate acestea, cercetatorii accepta faptul ca studiul a fost efectuat pe un esantion mic de oameni si au afirmat ca studiul trebuie sa fie mai elaborat pentru a determina cele mai bune moduri de a elimina bacteriile dăunătoare. Concluzia a fost că oamenii pot folosi atat apă caldă cat si rece pentru a-și spăla mâinile. Ei afirma că mâinile ar trebui să fie spălate timp de cel puțin 20 de secunde și subliniaza importanța folosirii de săpun suficient pentru a acoperi întreaga suprafață a mâinilor.

Reccomandarea lor este ca oamenii sa frece mâinile în diferite moduri pentru a se asigura că fiecare suprafață a ambelor mâini este curată.

Spalarea mainilor in mod corect – conform experților

  • Spălatul pe maine trebuie sa dureze 20 secunde
  • Pe mâinile umede trebuie sa aplicați suficient săpun pentru a acoperi întreaga suprafață a mâinilor;
  • Frecati palmele cu degetele intercalate
  • Frecati cu palma spatele celeilalte mâini cu degetele intercalate
  • Se freaca intre degetele fiecarei maini
  • Se spala spatele degetelor
  • Se freaca in jurul fiecarui deget
  • Se spala ambele palme cu varfurile degetelor si apoi se clateste cu apa calda sau rece
  • Stergeti bine mainile, de preferat cu un prosop de unică folosință
  • Utilizați un prosop de unică folosință pentru a opri robinetul.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.