Steatoza hepatica – factori de risc, simptome si diagnoza

0

  Dupa ce, intr-un articol precedent, v-am prezentat cauzele care genereaza steatoza hepatica, astazi va vom oferi o serie de informatii si explicatii despre factorii de risc, simptomele si diagnoza acestei boli, care mai este denumita si boala ficatului gras.

Factori de risc pentru steatoza hepatica

Iată un rezumat al factorilor de risc pentru dezvoltarea bolii hepatice alcoolice și nonlcoolice (steatoza hepatica).

  • Consum excesiv de alcool
  • Dieta bogata in alimente procesate, inclusiv carbohidrati simpli si sirop de porumb cu fructoza
  • Excesul de greutate sau obezitatea
  • Utilizarea excesiva a medicamentelor care sunt toxice pentru ficat, inclusiv acetaminofenul si ibuprofenul
  • Un nivel de colesterol ridicat sau trigliceride mari
  • Suferind de diabet sau pre-diabetic
  • Sindrom metabolic
  • Pierdere rapidă în greutate sau malnutriție
  • Hepatită

Semne și simptome

De obicei, in stare incipienta, nu se manifesta niciun simptom al bolii hepatice. Boala hepatică debuteaza fără semne exterioare și uneori este necesar un timp de 10 ani sau mai mult, înainte de resimțirea simptomelor. Iar atunci cand apar simptomele, gravitatea bolii este, adesea, cu mult mai mare. Prin urmare, este foarte important ca, dacă se suspectează existenta bolii hepatice, să se efectueze controale periodice pentru a se asigura buna funcționare și integritatea funcției hepatice.

Simptomele generale steatoza hepatica:

Oboseală.

Aparitia senzației de oboseală si de epuizare fără nici un motiv evident. Atunci când nevoile metabolice ale organismului nu sunt îndeplinite, functiile vitale ale organismului încetinesc și starea de oboseala este consecinta. Starea de oboseala este, totuși, una destul de comună și nu indică intotdeauna instaurarea steatozei hepatice.

Pierderea in greutate sau pierderea apetitului.

Acesta este un alt indicator că ficatul ar putea să nu functioneze așa cum ar trebui.

Senzatia de greaţă.

Unii pacienti pot prezenta grețuri și vărsături din cauza disfuncției hepatice.

Ceata pe creier.

Probleme cu concentrarea, memorie sau confuzie generală: aceste simptome sunt destul de generale și vagi și ar putea fi asociate cu alte probleme decat steatoza hepatica.

Pe măsură ce boala progresează, apar simptome mai avansate:

Icterul.

Icterul reprezintă colorarea în galben a pielii, mucoaselor şi a albului ochilor (sclerei). Acest fapt se datorează eșecului ficatului de a elimina bilirubina din sânge.

Retenția de fluide.

În jurul abdomenului sau în extremități, cum ar fi gleznele.

Durere.

Durerea poate fi simțită în zona din dreapta sus a abdomenului.

Sângerare.

Oamenii pot suferi, de asemenea, tulburări de sângerare, deoarece ficatul nu funcționează corespunzător pentru a produce factorii care ajută la reglarea și menținerea homeostaziei.

Diagnostic

Persoanele care suspectează că suferă de steatoza hepatica trebuie să consulte un medic. Simptomele ficatului gras le pot imita pe cele ale altor boli și, astfel, în multe cazuri poate fi o altă boală sau nu este deloc o boală.

În urma unei examinări de rutină, medicul poate observa daca exista sau nu un caz de steatoza hepatica. Testele de sânge sunt, de asemenea, utilizate pentru a diagnostica steatoza hepatica. Testele funcției hepatice (LFT) reprezinta un grup de teste care evaluează cantitatea de enzime hepatice prezente în sânge. Dacă numarul acestor  enzime este ridicat, acesta indică o problemă, care nu poate fi neapărat cea a unui ficat gras. Dacă enzimele sunt normale, nu putem exclude cu totul prezența ficatului gras.

Testele cu ultrasunete, scanarea CT sau un RMN, sunt, de asemenea, folosite în diagnosticare. Acestea arată structura ficatului și pot oferi o imagine mai precisă a depozitelor de grasime și a amplorii leziunilor.

În cele din urmă, biopsia hepatică este singura modalitate certa de a confirma diagnosticul și amploarea bolii hepatice. Aceasta metoda se utilizeaza de obicei numai după ce alte teste au indicat o problemă. Dacă bănuiți că aveți sau ați fost diagnosticat cu aceasta boala hepatica, nu disperați. În marea majoritate a cazurilor, steatoza hepatica poate fi stopata și vindecata, iar ficatul se va regenera.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.