Stresul la locul de muncă şi modalităţi de eliminare ale acestuia

0

Stresul la locul de muncă şi păstrarea unui echilibru între viaţa profesională şi cea personală s-au transformat încet, dar sigur, într-unele dintre cele mai pregnante probleme care ne afectează zilnic. Chiar este posibil să îndeplinim toate sarcinile job-ului şi să mai rămânem cu energie la sfârşitul zilei de muncă? Cum ne păstrăm calmul sub presiunea sarcinilor care par să ne acapareze cu totul, atât din punct de vedere mental, cât şi fizic?

Răspunsurile la aceste întrebări nu sunt deloc simple, însă există câteva sfaturi de bază recomandate persoanelor care pur şi simplu simt că nu mai pot face faţă presiunii stresului ocupaţional.

  1. Acceptă că nu poţi controla totul

Resimţim stresul atunci când vedem că o situaţie ne scapă de sub control. Acest lucru ne afectează încrederea în propria persoană, capacitatea de concentrare şi starea de bine. Specialiştii ne îndeamnă să identificăm aspectele situaţiei în cauză care pot fi controlate şi cele ale căror desfăşurare nu ţin de noi. Iar asupra acestora din urmă trebuie să renunţăm.

  1. Alimentaţie şi nutriţie

Nu fi tu însuţi un factor de stres! O alimentaţie proastă va pune şi mai multă presiune asupra corpului şi minţii tale, iar lipsa odihnei este la fel de dăunătoare. Dacă atunci când este momentul să dormi îşi simţi mintea bombardată de problemele de la muncă şi te concentrezi pe găsirea unor soluţii, în loc să îţi goleşti mintea, te sabotezi singur.

  1. Organizare şi prioritizare

Da, ştim, toate problemele sunt importante şi toate trebuie rezolvate, însă până şi priorităţile pot fi prioritizate. Realizează o analiză atentă şi obiectivă asupra sarcinilor pe care le ai de îndeplinit şi stabileşte ce este cu adevărat important şi ce nu. Este essential să înţelegi care este rolul tău în firmă, care sunt priorităţile strategice ale companiei şi care sunt obiectivele şi punctele tari personale. Organizează-ţi lista de task-uri concentrându-te pe proiectele cu cel mai mare impact şi care se se pliază cel mai bine pe obiectivele tale.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.