Suspendarea executarii silite notiune si model cerere

Ne referim în materialul de faţă la prevederile referitoare la suspendarea executarii silite, astfel cum sunt reglementate în Codul de procedură civilă. În primul rând, reţinem că până la soluționarea contestației la executare sau a altei cereri privind executarea silită, la solicitarea părții interesate și numai pentru motive temeinice, instanța competentă poate suspenda executarea. Suspendarea se poate solicita odată cu contestația la executare sau prin cerere separată.
Pentru a se dispune suspendarea, cel care o solicită trebuie să dea în prealabil o cauțiune, calculată la valoarea obiectului contestației, după cum urmează:
- de 10%, dacă această valoare este până la 10.000 lei;
- de 1.000 lei plus 5% pentru ceea ce depășește 10.000 lei;
- de 5.500 lei plus 1% pentru ceea ce depășește 100.000 lei;
- de 14.500 lei plus 0,1% pentru ceea ce depășește 1.000.000 lei.
Dacă obiectul contestației nu este evaluabil în bani, cauțiunea va fi de 1.000 lei, în afară de cazul în care legea dispune altfel.
Suspendarea executarii silite este obligatorie și cauțiunea nu este necesară dacă:
- hotărârea sau înscrisul care se execută nu este, potrivit legii, executoriu;
- înscrisul care se execută a fost declarat fals printr-o hotărâre judecătorească dată în prima instanță;
- debitorul face dovada cu înscris autentic că a obținut de la creditor o amânare ori, după caz, beneficiază de un termen de plată.
În cazul în care bunurile urmărite sunt supuse pieirii, degradării, alterării sau deprecierii, se va suspenda numai distribuirea prețului obținut din valorificarea acestor bunuri.
Asupra cererii de suspendare instanța, în toate cazurile, se pronunță prin încheiere, chiar și înaintea termenului fixat pentru judecarea contestației. Părțile vor fi întotdeauna citate, iar încheierea poate fi atacată, în mod separat, numai cu apel sau, dacă este pronunțată de curtea de apel, numai cu recurs, în termen de 5 zile de la pronunțare pentru partea prezentă, respectiv de la comunicare pentru cea lipsă.
În cazurile de urgenţă și dacă s-a plătit cauțiunea, instanța poate dispune, prin încheiere și fără citarea părților, suspendarea provizorie a executării până la soluționarea cererii de suspendare. Încheierea nu este supusă niciunei căi de atac. Cauțiunea depusă potrivit prezentului alineat rămâne indisponibilizată chiar dacă cererea de suspendare provizorie este respinsă și este deductibilă din cauțiunea finală stabilită de instanță, dacă este cazul.
Încheierea prin care s-a dispus suspendarea executării silite se comunică din oficiu și de îndată executorului judecătoresc.
Suspendarea executarii silite – MODEL CERERE
Domnule Preşedinte,
Subsemnatul[1] (nume ….., prenume ….), personal/prin mandatar/prin reprezentant legal/prin reprezentant judiciar (nume ….., prenume …..)/prin avocat (nume ….., prenume …..), cu sediul profesional în ….. , în calitate de parte[2]….., în dosarul nr[3]. …../…../….., în care părţi[4] sunt (nume ….., prenume ….)
sau
Subscrisa[5] (denumirea …..), prin reprezentant[6] (nume ….., prenume …..)/prin avocat (nume ….., prenume …..), cu sediul profesional în …../prin consilier juridic(nume ….., prenume …..), în calitate de parte[7]….., în dosarul nr.[8] …../…../….., în care părţi[9] sunt (nume ….., prenume ….), formulăm
CERERE DE SUSPENDARE A EXECUTĂRII
prin care solicităm instanţei să dispună suspendarea executării silite pornite la cererea creditorului-intimat (nume ….., prenume ….), în cadrul dosarului de executare înregistratla Biroul Executorului Judecătoresc[10] ….. sub numărul[11] …../….. până la soluţionarea contestaţiei la executare, ce formează obiectul dosarului …../…../….. aflat pe rolul acestei instanţe.
În fapt, arătăm că la data de ….. am formulat contestaţie la executare, ce a fost înregistrată pe rolul acestei instanţe sub numărul[12] …./…../….., având termen de judecată la data de …..
Executarea silită a fost pornită la data de ….. la cererea creditorului-intimat (nume ….., prenume ….) înregistrată la Biroul Executorului Judecătoresc[13] ….. sub numărul[14] …../…..
Arătăm că[15] ….. .
În drept, îmi întemeiez cererea pe dispoziţiile art. 718 din C. proc. civ.
În dovedire, depunem următoarele înscrisuri[16] ….. .
Solicităm judecarea cauzei, în lipsă[17], în conformitate cu art. 411 alin.(1) pct.2) din C. proc. civ.
Depunem prezenta cerere în[18] …..exemplare.
Anexăm recipisa de plată a cauţiunii în valoare de[19] ….., dovada achitării taxei judiciare de timbru în cuantum de 50 de lei[20] şi procura în original/copie legalizată/împuternicirea avocaţială/delegaţia de reprezentare[21]/copie legalizată de pe înscrisul doveditor al calităţii de reprezentant[22]/extras din registrul public[23]/extras, în copie legalizată, din actul care atestă dreptul de reprezentare[24].
Data, Semnătura[25],
Domnului Preşedinte al Judecătoriei
[1] Menţiunea se referă la persoana fizică.
[2]Se va menţiona calitatea părţii din dosar, respectiv contestator.
[3]Se va menţiona numărul dosarului, în care se solicită încuviinţarea măsurii suspendării.
[4]Menţiunea nu este obligatorie, având în vedere obiectul şi temeiul de drept al cererii, precum şi împrejurarea că datele de identificare ale părţilor există la dosar.
[5]Menţiunile se referă la persoana juridică.
[6]Se va indica reprezentantul menţionat în evidenţele publice în cazul persoanelor juridice de drept privat şi reprezentantul desemnat pentru asociaţiile, societăţile şi entităţile fără personalitate juridică, conform art. 155 alin. (1) pct. 3) şi 4) din C. proc. civ.
[7]Se va menţiona calitatea părţii din dosar, respectiv contestator.
[8]Se va menţiona numărul dosarului, în care se solicită dispunerea măsurii suspendării.
[9]Menţiunea nu este obligatorie, având în vedere obiectul şi temeiul de drept al cererii, precum şi împrejurarea că datele de identificare ale părţilor există la dosar.
[10]Se va indica numele executorului judecătoresc.
[11]Se va indica numărul dosarului de executare al executorului judecătoresc.
[12]Se va indica numărul dosarului, aflat pe rolul instanţei de judecată, format ca urmare a depunerii contestaţiei la executare.
[13]Se va indica numele executorului judecătoresc.
[14]Se va indica numărul dosarului de executare al executorului judecătoresc.
[15]Se vor prezenta motivele, care au determinat formularea cererii, din care să rezulte împrejurările care justifică suspendarea executării silite începute până la data soluţionării contestaţiei la executare.
[16]Se vor depune înscrisuri, care să susţină motivele invocate de către contestator, în dovedirea temeiniciei cererii formulate.
[17]Menţiunea este facultativă şi depinde de poziţia contestatorului. Se va indica numai dacă acesta nu doreşte să se prezinte la fiecare termen de judecată, acordat pentru soluţionarea cererii de suspendare.
[18]Cererea va fi depusă, în conformitate cu art. 149 din C. proc. civ., în atâtea exemplare câte părţi figurează în cauză şi un exemplar pentru instanţă. Dacă părţile au un reprezentant comun sau figurează în mai multe calităţi, se va depune un singur exemplar pentru acestea.
[19]Cuantumul cauţiunii va fi calculat potrivit art. 718 alin. (2) şi (3) din C. proc. civ. .
[20] Taxa de timbru este stabilită, în conformitate cu dispoziţiile art. 10 alin. (1) lit. b) din O.U.G. nr. 80/2013.
[21]Se va depune atunci când cererea este formulată prin reprezentant/avocat/consilier juridic.
[22]Se va depune atunci când cererea este formulată de către reprezentantul legal al contestatorului.
[23]Se va depune atunci cererea este formulată de către o persoană juridică de drept privat.
[24]Se va depune atunci când cererea este formulată de către asociaţii/societăţii sau entităţi fără personalitate juridică.
[25]Semnătura de pe cererea de suspendare trebuie să fie olografă (scrisă de mână).
sursa model suspendarea executarii silite: portaljust.ro
JURISPRUDENTA
suspendarea executarii silite Sentinţă civilă 25/27.05.2013 R O M Â N I A JUDECĂTORIA ORADEA SECŢIA CIVILĂ Dosar nr. …… ÎNCHEIEREA CIVILĂ Nr. ……… Şedinţa publică din data de ……… Completul constituit din: PREŞEDINTE: …………. Pe rol judecarea cauzei civile privind pe petenta ……., cu sediul în localitatea …….., în contradictoriu cu intimata ……., jud. Bihor, având ca obiect suspendare executare silită. JUDECĂTORIA, Deliberând asupra acţiunii civile de faţă, constată următoarele: Cererea de suspendare a executării silite este legal timbrată, conform prevederilor art. 3 alin. (1) lit. e din Legea nr. 146/1997 şi art. 3 alin. (1) din O.G. nr. 32/1995. Prin întâmpinarea formulată (.), intimata ……., a solicitat respingerea cererii de suspendare a executării silite ca fiind netemeinică şi nelegală, fără cheltuieli de judecată. Pe fondul cauzei, potrivit art. 403 alin. 1 C.proc.civ., „până la soluţionarea contestaţiei la executare […], instanţa competentă poate suspenda executarea, dacă se depune o cauţiune în cuantumul fixat de instanţă […]”. PENTRU ACESTE MOTIVE, Admite cererea de suspendare a executării silite formulată de petenta ……, cu sediul în localitatea ……, în contradictoriu cu intimata ……. |