Taxa de mediu va fi eliminata

0

Taxa de mediu   

Taxa de mediu (timbrul de mediu) va fi eliminata. Conform art. XII din Legea privind eliminarea unor taxe și tarife, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative se statueaza faptul ca:

“Ordonanța de urgenţă a Guvernului nr. 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 119 din 4 martie 2013, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 37/2014, cu modificările şi completările ulterioare, se abrogă.”

Prin urmare, taxa de mediu/timbrul de mediu va fi eliminata din cadrul obligatiilor financiare ale cetatenilor. Cu toate acestea exista si voci care nu agreeaza adoptarea acestei legi de catre parlamentari. Astfel, Asociaţia Producătorilor şi Importatorilor de Automobile isi manifesta opozitia fata de eliminarea taxei de mediu, care din punctul acesteia de vedere:

“va duce la cresterea poluarii din marile orase (confirmata de procedura de pre-infringement in care se afla Romania pentru nerespectarea cerintelor legislatiei comunitare in privinta calitatii aerului), precum si la deteriorarea nivelului de siguranta in trafic (unde Romania inregistreaza un dramatic loc doi in UE in ceea ce priveste numarul de victime ale accidentelor rutiere), dar si la scaderea activitatii producatorilor si importatorilor autorizati de automobile, cu impact direct extrem de negativ in ceea ce priveste restructurarea unui numar semnificativ al locurilor de munca, sau diminuare a incasarilor la Bugetul de Stat, ca si consecinta iminenta a reducerii activitatii din acest sector, concomitent cu cresterea abrupta a volumului de tranzactii nefiscalizate.”

Actul normativ promulgat de Presedintele Romaniei nu a intrat in vigoare. Daca acesta va fi publicat in Monitorul Oficial in cursul lunii ianuarie, legea isi va produce efectele din 1 februarie conform Art. XVI din lege

“Prezenta lege intră în vigoare începând cu data de 1 a lunii următoare publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I.”

Taxa de mediu

Get real time updates directly on you device, subscribe now.