Cum scazi tensiunea arterială în câteva minute, fără medicamente
Chiar şi o creştere moderată a valorilor tensiunii arteriale este asociată cu o sperana de viaţă mai redusă.
În cazul în care suferi de această condiţie de sănătate, simţi că îţi creşte brusc tensiunea şi nu ai la îndemână medicamentele prescrise de medic pentru scăderea acesteia, iată mai jos căteva metode de scăderea a tensiunii arteriale câteva minute!
Medicina chineză a considerat dintotdeauna că o circulaţie armonioasă a sângelui este primul şi cel mai important semn al unui organism sănătos. Înţelepţii chinezi erau convinşi că toate afecţiunile apar în acele zone ale corpului în care fluxul sanguin este încetinit sau împiedicat, şi au ridicat presopunctura la rang de „salvatoare de vieţi”, scrie divahair.ro
Primul „loc magic” în care trebuie să acţionezi pentru a diminua presiunea ridicată a sângelui se situează între lobul urechii şi jumătatea osului claviculei. Atinge extrem de uşor această linie cu vârfurile degetelor, de sus în jos, ca şi cum ai mângâia zona, fără să masezi sau să depui presiune în vreun fel. Repetă de 10 ori pe fiecare parte a feţei şi vei coborî într-un adevărat paradis zen!
Pentru a doua metodă recomandată de presopunctura chineză, porneşte tot de la lobul urechii, măsurând de această dată o jumătate de centimetru în direcţia nasului. Presează cu vârfurile degetelor, masând intens până ce începi să simţi presiunea, dar fără a insista ca să îţi provoci durere. Continuă mişcarea timp de 1 minut şi apoi repetă pe partea opusă a feţei.
Un alt secret dezvăluit de Gennadiy Malahov, un specialist al medicinei alternative din Rusia: secretul scăderii tensiunii arteriale îl constă “respiraţia cu stomacul”!
Aşadar, în cazul în care aveţi tensiune ridicată, pur şi simplu “respiraţi cu stomacul”. Acest exerciţiu va calmează şi va va ajută la scăderea tensiunii.
Mai întâi, inspiraţi şi ţineţi aerul în abdomen. Apoi expiraţi în aşa fel încât aerul să va rotunjească stomacul. Cu cât veţi expira şi inspira mai încet, cu atât veţi fi mai calmi.
În timp ce inspiraţi, imaginaţi-vă că va umpleţi cu energie pozitivă iar când expiraţi, gândiţi-va că eliminaţi din organismul vostru toată energia negativă. Faceţi asta timp de 2 minute, fără pauză, şi veţi aduce tensiunea la valori normale!
În timpul “respiraţiei cu stomacul”, vasele noastre de sânge se relaxează, inima este mult mai odihnită, circulaţia sângelui se uniformizează iar rezultatul va fi o tensiune arterială mai mică.
Site-ul sfatulmedicului.ro ne învață următoarele despre tensiunea arteriala
1.Plimbati-va pe jos – S-a demonstrat ca persoanele hipertensive care merg pe jos intr-un ritm alert, au reusit sa scada presiunea sanguina sistolica cu aproximativ 6 mmgh si cea arteriala diastolica cu pana la 8 mmhg. Activitatea fizica ajuta inima sa foloseasca oxigenul intr-un mod mai eficient, iar functia acesteia de a pompa sangele este mult usurata. De aceea este recomandat sa se practice exercitii cardio timp de cel putin 30 de minute, mai multe zile pe saptamana. Se va incerca, treptat, marirea distantei in cazul plimbarilor sau cresterea vitezei astfel incat exercitiile fizice sa fie cat mai provocatoare.
2. Respirati adanc – Respiratia lenta si meditatia (qigong, yoga, tai chi), contribuie la scaderea nivelului hormonilor de stres care ridica valoarea renaninei, o enzima eliberata de rinichi care creste tensiunea arteriala. Aceste exercitii de relaxare se vor face timp de 5 minute dimineata si seara. Se va inspira adanc pana cand abdomenul se va umple cu aer, se va expira si prin expiratie se va incerca eliberarea tensiunilor.
3. Consumati alimente bogate in potasiu – Fiecare persoana ar trebui sa includa in mesele zilnice fructe si legume bogate in potasiu, acesta fiind o parte importanta a oricarui tratament de scadere a tensiunii arteriale. Valorile potasiului vor atinge 2000-4000 mg pe zi. Cele mai bogate in potasiu sunt: rosiile, portocalele, cartofii, bananele, fasolea, mazarea, pepenele galben si fructele uscate (prune, stafide, etc.).
4. Cititi pe etichete, care este nivelul de sodiu din produsele alimentare – Anumite categorii de oameni: varstnicii, afro-americanii, cei cu un istoric familial in care este prezenta hipertensiunea arteriala sunt sensibili la consumul de sare (sodiu). Dar pentru ca nu exista o modalitate de evaluare a sensibilitatii la sodiu, ar fi bine sa se diminueza consumul. Cat de mult? Pana la 1.5 mg pe zi, aproximativ jumatate din aportul de sare utilizat de majoritatea persoanelor din Statele Unite. Mancarurile pot fi condimentate cu diverse tipuri de mirodenii, amestecuri si ingrediente lipsite de sare.
5. Rasfatati-va cu ciocolata neagra – Ciocolata neagra contine flavonoli care contribuie la elasticitatea vaselor de sange. Conform rezultatelor unui studiu, tensiunea arteriala a scazut la 18% dintre pacientii care au mancat in fiecare zi ciocolata neagra. Sunt suficiente doar 15 g de ciocolata neagra care va avea un continut de cel putin 70% de cacao.
6. Coenzima Q10 – In urma unei analize a 12 studii, cercetatorii au descoperit ca administrarea de suplimente care au in compozitie coenzima Q10 reduc presiunea sanguina sistolica cu pana la 17 mmhg si tensiunea arteriala diastolica cu pana la 10 mmhg. Acest antioxidant contribuie la producerea energiei organismului si dilata vasele de sange. In mod normal, se recomanda un supliment cu valori cuprinse intre 60-100 mg, pana la de 3 ori pe zi. Totusi, se recomanda ca inainte de utilizare sa se ceara sfatul medicului.
7. Nu consumati alcool in exces – In urma revizuirii a 15 studii, specialistii concluzioneaza ca, cu cat o persoana consuma mai putin alcool cu atat va reusi sa aibe o tensiune arteriala mai scazuta. Un studiu realizat pe un grup de femei de la Boston Birgham a remarcat ca un sfert pana la jumatate de pahar de bautura alcoolizata pe zi, reduce tensiunea arteriala. Totusi nu este indicat sa se depaseasca un pahar pe zi (un pahar inseamna 250 ml de bere, 100 ml vin si 40 ml de bautura spirtoasa). Alte studii au constatat ca un consum moderat de alcool, protejeaza si scade riscul dezvoltarii bolilor de inima. In concluzie, daca o persoana doreste sa bea, sa faca acest lucru cu moderatie.
8. Consumati cafea decofeinizata – Oamenii de stiinta au dezbatut mult timp efectele cofeinei asupra tensiunii arteriale. Unul dintre studiile care au analizat acest subiect a descoperit ca, consumul aproximativ a 500 mg de cafeina (aproximativ trei cesti de cafea de 200 ml) pe zi, creste nivelul tensiunii arteriale (presiunea sanguina sistolica poate creste cu pana la 4 mmhg). Comparativ, 200 ml de cafea la filtru contin 100-125 mg de cafeina, aceeasi cantitate de ceai contine 50 mg, iar o cantitate egala de cola, aproximativ 40 mg. Cafeina creste tensiunea arteriala prin ingustarea vaselor de sange si prin consecintele efectelor rezultate din amplificarea stresului unei persoane. Cand un individ este stresat, inima sa incepe sa pompeze mai mult sange si tensiunea arteriala creste. Pentru metinerea sanatatii si a unei tensiuni arteriale normale este recomandat consumul de cafea decofeinizata.
9. Beti ceai – Tensiunea arteriala poate sa scada destul de simplu in urma consumului de ceai. Participantii la un studiu care au baut cate 3 ceaiuri de hibiscus pe zi au reusit sa reduca tensiunea arteriala sistolica, in medie, cu pana la 7 puncte in sase saptamani. Autorii studiului afirma ca principalul merit in scaderea valorilor tensiunii arteriale il au fitochimicalele din hibiscus. Multe dintre ceaiuri contin combinatii din plante printre care si hibiscus. Ideal ar fi sa se aleaga ceaiurile care au o concentratie cat mai mare de hibiscus.
10. Munciti mai putin – Un interval mai mare de 41 de ore pe saptamana alocat muncii de birou creste riscul de hipertensiune arteriala cu 15%, potrivit unui studiu californian, realizat pe un lot de 24205 persoane. Orele suplimentare diminueaza timpul care ar trebui sa fie alocat activitatilor fizice si unei alimentatii sanatoase. Poate fi dificil, dar fiecare persoana ar trebui sa plece de la locul de munca la o ora decenta care sa-i permita sa frecventeze sala de sport sau sa-si gateasca o masa sanatoasa cat mai des posibil. O perioada de repaus este foarte importanta.
11. Relaxati-va cu muzica – In cazul in care o persoana urmeaza tratament medicamentos iar tensiunea arteriala nu scade suficient, relaxarea prin muzica poate fi de folos. Aceasta a fost concluzia unor cercetatori italieni, de la Universitatea din Florenta. Acestia au cerut la 28 de subiecti, adulti care utilizau deja medicamente pentru controlul hipertensiunii arteriale sa asculte muzica linistitoare, celtic sau indiana, minim 30 de minute pe zi, iar in acest timp, acestia respirau incet si rar. Dupa o saptamana, tensiunea sistolica a pacientilor a scazut cu 3.2 puncte, iar o luna mai tarziu cu 4.4 puncte.
12. Luati masuri daca sforaiti – Sforaitul este unul dintre simptomele de apnee obstructiva de somn. Cercetatorii au descoperit ca multi dintre suferinzii de apnee de somn aveau un nivel ridicat de aldosteron, un hormon care ar putea creste tensiunea arteriala. Se estimeaza ca jumatate dintre persoanele care manifesta apnee de somn au deja tensiune arteriala. In cazul in care o persoana este diagnosticata cu apnee de somn nu doar ca nu se va odihni bine, dar viata sa s-ar putea afla in pericol. In plus fata de sforait, oboseala excesiva din timpul zilei si durerile de cap in prima parte a zilei sunt indicii pentru recunoasterea afectiunii. Tratarea apneei de somn poate scadea valorile aldosteronului si ale tensiunii arteriale.
Presiunea sanguina sau tensiunea arteriala reprezinta presiunea exercitata de sange asupra vaselor sanguine ca urmare a pomparii sangelui de catre inima spre organism (sangele oxigenat, adus de la plamani la inima este evacuat din aceasta, de la nivelul ventriculului stang in artera aorta si prin intermediul ei si a ramurilor sale este transportat la fiecare celula a organismului).
Diagnostul de hipertensiunea arterială exita in momentul in care există o crestere permanenta a tensiunii arteriale si apare atunci cand tensiunea arteriala depaseste 140/90 mmhg.
TENSIUNEA ARTERIALĂ – SFATUL MEDICULUI
Adresati-va medicului de familie sau medicului specialist pentru a va monitoriza regulat valorile tensiunii arteriale, pentru o interpretare corectă a valorilor si pentru a va recomanda un tratament antihipertensiv eficient!
Daca iti masori singur tensiunea arteriala, atunci este bine sa cunosti cateva reguli:
-masurarea tensiunii arteriale se face dupa 5 minute de repaus, sezand, cu bratul intins, la nivelul inimii;
-este contraindicat sa fumezi sau sa consumi alcool cu minimum 15 minute inaintea masuratorii;
-este contraindicat sa consumi cafea in ora precedenta examinarii;
-evita sa folosesti stimulente adrenergice (exemplu: epinefrina din decongestionantele nazale);
-daca ai peste 65 de ani, esti diabetic sau sub tratament antihipertensiv, masoarati tensiunea arteriala si la picioare, la cateva minute dupa schimbarea pozitiei;
-dupa o masa bogata sau dupa efort fizic, asteapta o ora inainte de determinarea tensiunii arteriale;
-nu-ti masura tensiunea arteriala daca esti stresat, daca iti este prea cald sau prea frig.
Totusi, chiar daca poti sa-ti determini singur tensiunea arteriala a inimii, nu trebuie sa-ti stabilesti diagnosticul sau tratamentul din proprie initiativa. Numai medicul tau este persoana in masura sa interpreteze corect rezultatele masurarii tensiunii arteriale.
Daca in urma a doua determinari valorile tensiunii arteriale nu se incadreaza in limitele normale, putem vorbi despre:
-hipertensiune arteriala (valorile sunt mai mari decat valorile normale);
-hipotensiune arteriala (valorile sunt mai mici decat valorile normale).
Valorile normale ale tensiunii arteriale sunt:
-la adulti: 130 / 85 mmHg (optima: 120 / 80 mmHg);
-la copii si tineri: 90 – 110 / 60 – 70 mmHg.
CONTROLUL TENSIUNII ARTERIALE ESTE VITAL!
Tensiunea arteriala trebuie masurata periodic, iar rezultatele trebuie notate cu atentie.
Pentru a descoperi cauzele presiunii arteriale cu valori ridicate și cei mai importanți factori de risc în scopul de a evita probleme de sanătate nedorite vă recomandăm articolul Hipertensiunea arterială – cauze si simptome