Tudorel Toader raspunde parchetelor: “Procurorii nu fac legi!”

0

   In urma criticilor aduse de reprezentantii DNA si de catre Procurorul General al Romaniei, ministrul justitiei, Tudorel Toader, le transmite acestora in mod ferm  faptul ca “Procurorii nu fac legi”!

“În procedura de adoptare a unei legi, fiecare are rolul lui constituțional. Ministerul inițiază proiectul de lege, cu dezbatere publică, Guvernul și-l însușește, aprobă, eventual cu modificări, după care, dacă trece de Guvern, proiectul de lege se duce în Parlament. În acest parcurs, fiecare participant la elaborarea unei legi trebuie să își respecte limitele de competență constituțională. Procurorii nu fac legi. Eu nu am știut că avem un Parlament tricameral. Un Parlament cu Senat, Camera Deputaților și procurori care să voteze legi. Știu că procurorii aplică legea. CSM, care are secție de procurori, este cel care avizează conținutul propunerii legislative”.

    De asemenea, ministrul justitiei a mai afirmat in cadrul conferintei de presa sustinute la sediul institutiei, faptul ca va transmite proiectul de lege numai Consiliului Superior la Magistraturii, intrucat doar CSM e garantul independentei justitiei si avizator al legilor justitiei:

“Nu l-am trimis și nu îl trimit la Ministerul Public și nici la componentele sale, pentru că avizatorul e CSM, care are secție de procurori, de judecători, și CSM e garantul independenței justiției și avizator pe legile justiției. (…) Trimit proiectul de lege la CSM, aștept să îl primim înapoi, îl trimit la Guvern și de acolo începe procedura decizională. Ministerul Justiției este inițiator. Am pus în dezbatere toate problemele sau principalele probleme, direcții, pe data de 23 august, de posibile modificări la pachetul de legi privind justiția. Fac o precizare. Discursul s-a schimbat. Până acum se vorbea de lipsă de transparență, de consultare. Dumneavoastră știți bine că astăzi pachetul de legi pleacă pentru a treia oară la CSM”, a  mai declarat Tudorel Toader, in cadrul conferintei de presa organizata la Ministerul Justitiei.

 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.