Unirea Basarabiei cu România: ”Eu vreau să ne unim cu Moldova!”
Liderul PSD vrea unirea României cu Republica Moldova: “O spun deschis, simplu şi explicit: eu vreau să ne unim cu Moldova! Vreau să fim împreună în Europa, dar ca o singură naţiune. România a fost puternică atunci când a fost unită. Şi va fi unită. Şi va fi puternică. Acesta este idealul nostru. Acesta este idealul acela de a ne afirma în istorie ca o naţiune unită, liberă şi prosperă, în care toţi cetăţenii ei să se simtă liberi, să se simtă mândri şi să aibă o viaţă mai bună”.
El a propus ca sala de plen a Camerei Deputaţilor să ne numească “Vasile Stroescu”, primul președinte al Parlamentului reunificat.
“Voi propune Biroului permanent ca această sală să se numească sala ‘Vasile Stroescu’ . Vasile Stroescu a fost primul preşedinte al Parlamentului reunificat al României Mari. După cum ştim, ştergerea graniţelor dintre România şi Basarabia a fost de scurtă durată, acestea fiind reintroduse de pactul semnat de Rusia stalinistă şi Germania nazistă. A fost nu numai comunism, a fost şi fascism. Reprezentanţi de marcă ai acestei generaţii şi-au găsit sfârşitul în lagărul comunist de la Sighet. Pantelimon Halippa, Ioan Pelivan, Daniel Ciugureanu sunt victimele represiunii comuniste din anii ’50”, a mai spus Dragnea.
Liviu Dragnea a făcut declaraţiile în şedinţa solemnă a Parlamentului de la Bucureşti, dedicată împlinirii a 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România.
Preşedintele Camerei Deputaţilor a citit de la tribună “Declaraţia solemnă pentru celebrarea Unirii Basarabiei cu Ţara Mamă, România, la 27 martie 1918”: „Parlamentul României adoptă prezenta declaraţie pentru celebrarea Unirii Basarabiei cu Ţara-Mamă, România, la 27 martie 1918. La 27 martie 1918, Sfatul Ţării, în calitate de organism suprem reprezentativ al Basarabiei, din care făceau parte reprezentanţi ai populaţiei române majoritare şi ai minorităţilor etnice, constituit în concordanţă cu normele democratice ale timpului, în condiţiile disoluţiei Imperiului Ţarist şi ale defăşurării Primului Război Mondial, a dat expresie dorinţei colective de unitate, prin adoptarea Actului Unirii”.
”Parlamentul României constituit în şedinţa solemnă la împlinirea a 100 de ani de la înfăptuirea Unirii Basarabiei cu Patria-Mamă, astăzi, 27 martie 2018, consideră ca fiind pe deplin legitimă dorinţa acelor cetăţeni ai Republicii Moldova care susţin unificarea celor două state ca o continuare firească în procesul de dezvoltare şi afirmare a naţiunii române şi subliniem că acest act depinde de voinţa acestora şi declară că România şi cetăţenii ei sunt şi vor fi întotdeauna pregătiţi să vină în întâmpinarea oricărei manifestări organice de reunificare din partea cetăţenilor Republicii Moldova, ca o expresie a voinţei suverane a acestora”, se mai arată în document.
La şedinţa solemnă a Parlamentului participă între alţii Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române, foştii preşedinţi Emil Constantinescu şi Traian Băsescu, membrii Guvernului, Patriarhul Daniel, Episcopul Ioan Robu, preşedintele Curţii Constituţionale, Valer Dorneanu şi primarul Capitalei, Gabriela Firea.