UNJR solicita Guvernului avizarea CSM

0

     Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania solicita Guvernului Grindeanu sa nu adopte nici o ordonanta de urgenta care vizeaza activitatea autoritatii judecatoresti, cum ar fi modificarea Codurilor, fara ca aceasta sa fi fost pusa in dezbatere publica si fara sa fi fost transmisa spre avizare Consiliului Superior al Magistraturii.

UNJR atrage atentia asupra faptului ca, in cursul intalnirii avute pe data de 10 ianuarie 2017 cu Ministrul Justitiei, Florin Iordache, acesta si-a asumat revizuirea cadrului normativ deja existent prin consultari cu corpul magistratilor, in vederea asigurarii unei legislatii clare, coerente si previzibile.

De asemenea, in ceea ce priveste necesitatea punerii in acord a Codului Penal si a Codului de Procedura Penala cu deciziile Curtii Constitutionale, Ministrul Justitiei a cerut sprijinul asociatiilor profesionale ale magistratilor, urmand ca acestea sa contribuie cu propuneri intr-un termen rezonabil.

Adoptarea in secret a unei ordonante de urgenta care sa modifice Codurile contravine flagrant bunei credinte si deschiderii asumate de noul Ministru al Justitiei la intalnirea cu asociatiile profesionale ale magistratilor, creaza confuzie si pune magistratii in situatia de a aplica imediat dispozitii legale imprevizibile.

Magistratii inteleg necesitatea punerii in acord a legislatiei actuale cu deciziile Curtii Constitutionale, insa sublinieaza ca acest proces trebuie facut in mod pe deplin transparent, cu respectarea normelor constitutionale si legale de procedura legislativa, incluzand solicitarea avizului prealabil al Consiliului Superior al Magistraturii, conform prevederilor legale.

UNJR atrage atentia Guvernului Grindeanu ca adoptarea in secret a unei ordonante de urgenta ce priveste activitatea autoritatii judecatoresti ar constitui un derapaj constitutional extrem de grav. O asemenea practica ar ignora cu desavarsire CSM-ul, adica institutia abilitata sa analizeze, în conditiile avizului consultativ, atat continutul actului normativ, cat si consecintele adoptarii sale.

Ca atare, UNJR solicita Guvernului Grindeanu sa puna in dezbatere publica orice proiect de act normativ si sa solicite avizul Consiliului Superior al Magistraturii, atunci cand actul normativ in cauza priveste activitatea autoritatii judecatoresti.

 sursa:unjr.ro

Get real time updates directly on you device, subscribe now.