Se cere urmărirea penală a lui Ion Iliescu şi Petre Roman

0

Procurorul general Augustin Lazăr a transmis preşedintelui Klaus Iohannis o solicitare pentru încuviinţarea începerii urmăririi penale pentru infracţiuni contra umanităţii a fostului preşedinte Ion Iliescu, a fostului premier Petre Roman şi a fostului vicepremier Gelu Voican Voiculescu, în dosarul Revoluţiei.

Parchetul General a solicitat avizul preşedintelui pentru că cei trei au fost membri ai Consiliului Frontului Salvării Naţionale care a avut atribuţii executive în perioada 22-27 decembrie 1989.

Procurorul general Augustin Lazăr i-a transmis, ieri, preşedintelui Klaus Iohannis cererea de efectuare a urmăririi penale, în dosarul Revoluţiei, în legătură cu săvârşirea infracţiunii contra umanităţii, faţă de Ion Iliescu, Petre Roman şi Gelu Voican Voiculescu.

Cei trei au deţinut după 22 decembrie funcţii în Consiliului Frontului Salvării Naţionale (CFSN) echivalente celor de membri ai executivului,iar, potrivit legii, numai Camera Deputaţilor, Senatul şi Preşedintele României au dreptul să ceară urmărirea penală a membrilor Guvernului pentru faptele săvârşite în exerciţiul funcţiei lor.

Fostul premier Petre Roman a declarat că această cerere îl revoltă şi neagă orice implicare în dosarul Revoluţiei, afirmînd că, de fapt, el a fost ţinta focurilor de armă. Parchetul General a anunţat, luni, că procurorul general i-a transmis preşedintelui Iohannis o solicitare de exercitare a prerogativelor constituţionale şi legale privind cererea de urmărire penală pentru infracţiuni contra umanităţii în cazul lui Ion Iliescu, Petre Roman şi Gelu Voican Voiculescu, scrie news.ro. 

“Pentru mine este absurdă şi revoltătoare decizia, eu am fost unul dintre cei care, în seara zilei de 21 cecembrie puteam să fiu ucis în Piaţa Universităţii şi acum ma trezesc că sunt acuzat că aş fi ucigaş,” a declarat Petre Roman, într-o interveţie in direct la Realitatea TV.

“Sunt revoltat, nu aveam niciun fel de capacitate, nu puteam interveni în acţiunile militare din perioada 21-25 decembrie. Practic, nu aveam nicio calitate exact în perioada în care s-au comis crimele respective.  Nu aveam nicio calitate, până nu am ajuns prim-ministru, pe 27 decembrie,” a mai explicat Roman.

“Aşa ceva nu se poate, nu ştiu cine este în spate, asta e prea de tot, ţara asta nu poate trăi cu atâta minciună. Există o serie de documente, nu este nici datoria, nici dorinţa mea să stabilesc ce s-a întâmplat atunci, cine a ordonat şi cine a executat, dar dacă cineva este interesat de stabilirea adevărului, informaţile există.”

Administraţia Prezidenţială a confirmat, luni, că a primit cererea pentru avizul începerii urmăririi penale faţă de Ion Iliescu, Petre Roman şi Gelu Voican Voiculescu, în dosarul Revoluţiei, în legătură cu săvârşirea infracţiunii contra umanităţii.

“Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Augustin Lazăr, a adresat preşedintelui României o solicitare de exercitare a prerogativelor constituţionale şi legale privind cererea de urmărire penală în legătură cu săvârşirea infracţiunii contra umanităţii în cazul lui Ion Iliescu, membru şi preşedinte al Consiliului Frontului Salvării Naţionale (din 22 decembrie 1989), “organism care de facto a exercitat puterea executivă şi legislativă centrală, comportându-se ca un Guvern până la apariţia Decretului-Lege nr. 2 din 27 decembrie 1989, când preşedintele consiliului a primit rolul unui şef de stat, iar atribuţiile legislative ale consiliului au fost separate de cele executive, ce necesită autorizare pentru intervalul 22-27 decembrie 1989”, precizează Parchetul General, într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.