Vancomicina: cercetatorii americani au reusit o noua descoperire

0

   Revista Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) informeaza ca, un grup de cercetatori au reusit sa modifice un anumit tip de antibiotic numit vancomicina. Acesta este capabil sa distruga bacteriile fara ca acestea sa dezvolte in timp rezistenta la antibiotic.

   Descoperirea este extrem de importanta intrucat ar putea, pe viitor, sa contracareze dezvoltarea infectiilor rezistente la antibiotice. Cercetatorii din cadrul organizatiei biomedicale The Scripps Research Institute (TSRI) din Florida au reușit să atribuie “superputeri” vancomicinei. Vancomicina este un antibiotic care a fost descoperit în anii 1950 și împotriva căruia patogenii nu au fost capabili să dezvolte rezistență după 30 de ani.

   In concret, oamenii de știință au descoperit o modalitate de a modifica structural vancomicina pentru a obține o versiune mai puternică a unui antibiotic forte. Urmatorul pas pe care vor sa il faca cercetatorii este de a descoperi o modalitate de a sintetiza vancomicina modificată printr-un număr mai mici de pași în laborator, având în vedere faptul că actuala metodă necesită 30 de secvențe.

   Vancomicina este un antibiotic utilizat pentru tratarea unui număr de infecții bacteriene. Este recomandată a se administra intravenos ca tratament principal pentru infecțiile complicate ale pielii, infecții ale fluxului sanguin, endocardită, infecții osoase și articulare și meningită cauzată de stafilococul auriu rezistent la meticilină. Stafilococul auriu (lat. Staphylococcus aureus) este o bacterie patogenă din genul Staphylococcus, care poate produce infecții supurative sau septicemii la om și animale.

   Dale Boger, copreședinte al departamentului de chimie la The Scripps Research Institute, a de declarat ca aceasta etapa este, in opinia sa,  partea de “cea mai ușoară” a proiectului.

“Medicii ar putea utiliza această formă modificată a vancomicinei fără teamă ca va apărea rezistență”, notează Dale Boger, potrivit căruia etapa cea mai dificila a reprezentat-o modificarea moleculei, care “poate salva vieți”, fiind capabilă să elimine bacteriile fără ca acestea să dezvolte rezistență împotriva altor antibiotice.

sursa: Agerpres

Get real time updates directly on you device, subscribe now.