Medicii avertizează: Zăpada portocalie este periculoasă

0

Zapada incarcata cu nisip saharian este periculoasa pentru anumite categorii de oameni. Semnalul de alarma este tras de medici, care avertizeaza ca cele mai expuse sunt persoanele cu afectiuni respiratorii.

Medicii spun ca nisipul din zapada care este inhalat poate provoca si agrava afectiuni si alergii.

“Zapada incarcata cu nisip saharian este periculoasa pentru persoanele cu afectiuni respiratorii, poate declansa acutizari ale unor afectiuni respiratorii. Poate provoca sau agrava astmul bronsic. In plus, poate fi factor declansator pentru forme de alergii. Particulele fine de nisip inhalate sunt periculoase, in special, pentru persoanele cu afectiuni existente”, a declarat medicul Valentin Boldea.

Medicii au o serie de sfaturi pentru persoanele cu afectiuni respiratorii care trebuie sa iasa din casa.

“Ca sa sa fereasca de probleme, oamenii trebuie sa respecte normele de igiena, sa se spele des pe maini cu apa si sapun, iar bolnavii ar trebui sa poarte masti pentru a nu inhala praful saharian. Este recomandat sa evite deplasarile pe strada, mai ales in timpul ninsorii.

Precipitatii cu praf saharian am mai avut la Galati in urma cu cativa ani, intr-o vara. Atunci au fost probleme din cauza fructelor si legumelor pe care s-a asezat praful. Fructele au contribuit la raspandirea prafului, am avut atunci si afectiuni digestive”, a spus medicul Valentin Boldea.

Zăpada portocalie sau zăpada roz este un fenomen rar, spun meteorologii, care s-a produs după ce un nor de nisip fin ridicat din Sahara de o masă de aer cald s-a întâlnit cu frontul polar care s-a abătut peste țara noastră.

Fenomenul zăpezii colorate s-a făcut simțit și mai la sud, sud-est de România, în Bulgaria, Macedonia, Grecia sau Turcia, prin locurile unde a nins.

În mod normal, zăpada pe care o vedem căzută în urma ninsorii pare a avea culoarea albă, deși particulele de gheață din care este formată sunt incolore, aproape transparente. Cu toate acestea, adunate în cantități mari, particulele de gheață nu lasă lumina să treacă ușor prin ele, o reflectă și creează albul pe care îl percepem vizual.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.