Contestatie in anulare penal – model 

  Contestatie in anulare penal

Domnule Presedinte,

 

             Subsemnatul/a …………………..cu domiciliul in….., indentificat/a cu CI  seria….. nr…….. eliberata de …la data de…….,,,,,,,,, avand codul numeric personal ….., cu domiciliul procesual ales pentru comunicarea actelor de  procedura in (in situatia in care se doreste alegere unui alt domiciliu pentru comunicarea actelor) reprezentat prin avocat ………….cu sediul in …………….. date de contact………….

in calitate de contestator-inculpat/contestator-parte civilă/contestator-parte responsabilă civilmente/contestator – persoană vătămată, în baza art. 426 C. proc. pen., formulez prezenta

CONTESTATIE

împotriva hotararii penale definitive nr………………pronunțată în dosarul penal nr. …………. de către …………….., prin care vă solicităm, în temeiul dispoziţiilor art. 426 din Codul de procedură penală, să dispuneţi

  • DESFIINTAREA  hotararii cu consecinta rejudecarii apelului/cauzei.

      În fapt, prin rechizitoriul cu nr……… din data de……….al…….. (indicarea parchetului care instrumentează cauza), s-a dispus trimiterea în judecată a inculpatului … pentru săvârşirea infracţiunii de ……

In fapt, instanţa de fond, prin sentinţa penala nr……….. a dispus: … (prezentarea soluției instanței de fond). 

Ulterior, prin decizia penal nr…..s-a dispus………..(prezentarea soluției instanței  care a pronuntat decizia)

 Consider că soluţia dispusă este nelegală/netemeinică întrucât (se va prezenta intreaga situatie cu precizarea in concret a motivelor de fapt si de drept pentru care se considera solutia nelegala) 

         Drept consecinţă, analizând aspectele de fapt şi de drept invocate prin apărările formulate – considerăm că se impune luarea unei hotărâri juste, legale şi temeinice, drept care, ONORATĂ INSTANȚĂ, vă solicităm să dispuneți admiterea contestatiei în sensul celor motivate si învederate de către subsemnatul/subsemnata.

 În drept, îmi întemeiez prezenta pe dispoziţiile art. 426 din Codul de procedură penală.

Data,                                                                                                  Semnatura,

DOMNULUI PRESEDINTE AL……..

Contestatie in anulare penal

ASPECTE TEORETICE

Cazurile de contestaţie în anulare

Art. 426.

Împotriva hotărârilor penale definitive se poate face contestaţie în anulare în următoarele cazuri:

a) când judecata în apel a avut loc fără citarea legală a unei părţi sau când, deşi legal citată, a fost în imposibilitate de a se prezenta şi de a înştiinţa instanţa despre această imposibilitate;

b) când inculpatul a fost condamnat, deşi existau probe cu privire la o cauză de încetare a procesului penal;

c) când hotărârea a fost pronunţată de alt complet decât cel care a luat parte la dezbaterea pe fond a procesului;

d) când instanţa nu a fost compusă potrivit legii ori a existat un caz de incompatibilitate;

e) când judecata a avut loc fără participarea procurorului sau a inculpatului, când aceasta era obligatorie, potrivit legii;

f) când judecata a avut loc în lipsa avocatului, când asistenţa juridică a inculpatului era obligatorie, potrivit legii;

g) când şedinţa de judecată nu a fost publică, în afară de cazurile când legea prevede altfel;

h) când instanţa nu a procedat la audierea inculpatului prezent, dacă audierea era legal posibilă;

i) când împotriva unei persoane s-au pronunţat două hotărâri definitive pentru aceeaşi faptă.

Cererea de contestaţie în anulare

Art. 427.

(1) Contestaţia în anulare poate fi făcută de oricare dintre părţi, de persoana vătămată sau de către procuror.

(2) În cererea de contestaţie în anulare contestatorul trebuie să arate cazurile de contestaţie pe care le invocă, precum şi motivele aduse în sprijinul acestora.

Termenul de introducere a contestaţiei în anulare

Art. 428.

(1) Contestaţia în anulare pentru motivele prevăzute la art. 426 poate fi introdusă în 10 zile de la data când persoana împotriva căreia se face executarea a luat cunoştinţă de hotărârea a cărei anulare se cere.

(2) Contestaţia în anulare pentru cazul prevăzut la art. 426 lit. b) poate fi introdusă oricând.

Instanţa competentă

Art. 429.

(1) Contestaţia în anulare se introduce la instanţa care a pronunţat hotărârea a cărei anulare se cere.

(2) Contestaţia în anulare pentru cazul în care se invocă autoritatea de lucru judecat se introduce la instanţa la care a rămas definitivă ultima hotărâre.

Suspendarea executării

Art. 430.

Până la soluţionarea contestaţiei în anulare, instanţa sesizată, luând concluziile procurorului, poate suspenda executarea hotărârii a cărei anulare se cere.

Admiterea în principiu

Art. 431.

(1) Instanţa examinează admisibilitatea în principiu, în camera de consiliu, fără citarea părţilor.

(2) Instanţa, constatând că cererea de contestaţie în anulare este făcută în termenul prevăzut de lege, că motivul pe care se sprijină contestaţia este dintre cele prevăzute la art. 426 şi că în sprijinul contestaţiei se depun ori se invocă dovezi care sunt la dosar, admite în principiu contestaţia şi dispune citarea părţilor interesate.

Procedura de judecare

Art. 432.

(1) La termenul fixat pentru judecarea contestaţiei în anulare, instanţa, ascultând părţile şi concluziile procurorului, dacă găseşte contestaţia întemeiată, desfiinţează prin decizie hotărârea a cărei anulare se cere şi procedează fie de îndată, fie acordând un termen, după caz, la rejudecarea apelului sau la rejudecarea cauzei după desfiinţare.

(2) În cazul în care prin contestaţia în anulare se invocă autoritatea de lucru judecat, judecarea contestaţiei se face cu citarea părţilor interesate în cauza în care s-a pronunţat ultima hotărâre. Instanţa, ascultând părţile şi concluziile procurorului, dacă găseşte contestaţia întemeiată, desfiinţează prin decizie sau, după caz, prin sentinţă ultima hotărâre sau acea parte din ultima hotărâre cu privire la care există autoritate de lucru judecat.

(3) Judecarea contestaţiei în anulare nu poate avea loc decât în prezenţa inculpatului, când acesta se află în stare de deţinere.

(4) Sentinţa dată în contestaţia în anulare este supusă apelului, iar decizia dată în apel este definitivă.

Contestatie in anulare penal