Declarație de împăcare  – model 

  plangere penala

Domnule/Doamna Președinte,
sau
Domnule/Doamna Prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria…/Procuror general al Pachetului de pe lângă Curtea de Apel …/Înalta Curte de Casație și Justiție/Comandat al Secţiei … poliţie,

 

  Subsemnatul/subsemnata … (nume, prenume, CNP, domiciliu/reședință), în calitate de persoană vătămată/parte civilă[1]

şi

Subsemnatul/subsemnata … (nume, prenume, CNP, domiciliu/reședință), în calitate de suspect/inculpat, în dosarul penal nr. … având ca obiect săvârșirea infracţiunii de … (denumirea) prevăzută de art. …(textul incriminator)

În temeiul art.159 alin. (2) C. pen., vă facem cunoscut că

 

NE-AM ÎMPĂCAT[2]

 

și solicităm să dispuneți încetarea procesului penal/clasarea[3].

 

Data,                                                                                                 Semnăturile,

[1] Potrivit art. 159 alin. (4) C. pen., pentru persoanele lipsite de capacitate de exercițiu împăcarea se face numai de reprezentanții lor legali, iar persoanele cu capacitate de exercițiu restrânsă se pot împăca cu încuviințarea prevăzută de lege. Conform art. 159 alin. (5) C. pen., în cazul persoanelor juridice, împăcarea se realizează de reprezentantul său legal sau convențional ori de către persoana desemnată în locul acestuia

[2] Potrivit art. 159 alin. (3) C. pen., împăcarea produce efecte numai cu privire la persoanele între care a intervenit și dacă are loc până la citirea actului de sesizare a instanței

[3] Potrivit art. 159 alin. (2) C. pen., împăcarea înlătură răspunderea penală și stinge acțiunea civilă

Declarația de împăcare

ASPECTE TEORETICE

Împăcarea

Art. 159 Cod penal

(1) Împăcarea poate interveni în cazul în care punerea în mişcare a acţiunii penale s-a făcut din oficiu, dacă legea o prevede în mod expres.

(2) Împăcarea înlătură răspunderea penală şi stinge acţiunea civilă.

(3) Împăcarea produce efecte numai cu privire la persoanele între care a intervenit şi dacă are loc până la citirea actului de sesizare a instanţei.

(4) Pentru persoanele lipsite de capacitate de exerciţiu, împăcarea se face numai de reprezentanţii lor legali, iar persoanele cu capacitate de exerciţiu restrânsă se pot împăca cu încuviinţarea persoanelor prevăzute de lege.

(5) În cazul persoanei juridice, împăcarea se realizează de reprezentantul său legal sau convenţional ori de către persoana desemnată în locul acestuia. Împăcarea intervenită între persoana juridică ce a săvârşit infracţiunea şi persoana vătămată nu produce efecte faţă de persoanele fizice care au participat la comiterea aceleiaşi fapte.

(6) În cazul în care infracţiunea este săvârşită de reprezentantul persoanei juridice vătămate, dispoziţiile art. 158 alin. (4) se aplică în mod corespunzător.

Art. 158 alin 4 Cod penal

(4) În cazul infracţiunilor pentru care punerea în mişcare a acţiunii penale este condiţionată de introducerea unei plângeri prealabile, dar acţiunea penală a fost pusă în mişcare din oficiu în condiţiile legii, retragerea plângerii produce efecte numai dacă este însuşită de procuror.

Declarație de împăcare Declarație de împăcare Declarație de împăcare Declarație de împăcare